Cu nadejdea ca vor apuca unul din tichetele valorice de 3.800 de lei in schimbul rablei, zeci de salajeni dorm in masini in fata REMAT in asteptarea urmatoarei transe de 100 de vouchere. Un tichet se vinde in prezent pe piata neagra cu un pret de trei ori mai mic decat valoarea lui nominala.
Zeci de posesori de „rable” dorm in masini in fata Remat-ului pentru a avea prioritate la tichetele ce vor ajunge in judet saptamana viitoare.
Zeci de salajeni dorm de cateva zile in masini in fata portii Remat-ului, pentru a fi siguri ca vor prinde unul din voucherele din Programul „Rabla”, pe care firma ce se ocupa de casarea autovehiculelor vechi ar urma sa le primeasca saptamana viitoare. „Din pacate, sta lumea la rand si pe buna dreptate se enerveaza, fiindca nu intelege ca noi suntem ca si legati la maini, pentru ca nu primim suficiente vouchere”, ne-a declarat Dorin Chereji, reprezentantul SC Remat SA, care a ne-a explicat ca transele de cate 100 de tichete primite pana acum sunt insuficiente in raport cu cererea foarte mare venita din partea salajenilor, ele epuizandu-se in maxim o saptamana de la primire. Ultima transa, a cincea, a fost primita de Remat in 15 aprilie, iar pana ieri fusesera date toate voucherele. Din februarie, de la lansarea Programului „Rabla”, Remat Zalau a dat, in total, in schimbul casarii auto-vehiculelor vechi, 500 de vouchere.
Luni, 26 aprilie, Remat este programat sa ridice de la Administratia Fondului de Mediu o noua transa de vouchere. Data fiind cererea mare, reprezentantii firmei au cerut ajutorul Prefecturii Salaj pentru a face lobby la Bucuresti astfel incat Remat-ul sa primeasca luni cel putin 200 de tichete, fata de transa obisnuita de 100. Noile tichete ar urma sa fie distribuite posesorilor de „rable” incepand de miercuri, 28 aprilie.
In Salaj mai sunt inca trei firme care pot prelua, e-adevarat – in numar mai mic, masini uzate prin Programul „Rabla”. Este vorba despre SC Balti Dob SRL si SC Mivas Trans Corporation SRL, ambele cu sediul in Zalau, si SC Vanbarex SRL din localitatea Sarmasag.
Preturi intre 1.200 si 1.800 de lei pe piata voucherelor
Proprietarul unei masini uzate primeste la casare un tichet (voucher) in valoare de 3.800 de lei, care poate fi utilizat la cumpararea unui autovehicul nou. De anul acesta, la cumpararea unei masini noi se pot prezenta trei astfel de tichete, ceea ce a dus la aparitia unei veritabile piete negre a voucherelor. Pe aceasta piata neagra, o persoana care nu are de gand sa-si foloseasca voucherul pentru a-si cumpara masina noua poate sa-l vanda, pretul obtinut fiind, insa, mult sub valoarea nominala a tichetului. Pretul cerut pentru un astfel de voucher variaza intre 1.200 si 1.800 de lei.