ianuarie 31, 2023

Sălăjenii din zonele montane pot lua bani nerambursabili pentru stâne și pentru centre de colectare lapte și fructe

Fermierii din comunele sălăjene Agrij, Almașu, Buciumi, Cizer, Creaca, Cristolț, Cuzăplac, Fildu de Jos, Dragu, Gârbou, Hida, Lozna, Plopiș, Poiana Blenchii, Românași, Sâg, Șimișna, Treznea, Valcău de Jos, Zalha, dar și din municipiul Zalău (pentru că sunt fermieri și în Stâna și Ortelec) sunt anunțați de Direcția Agricolă Sălaj că, până la sfârșitul lunii noiembrie, pot accesa câte 30 de mii de euro nerambursabili pentru înființarea stânelor montane, pentru înființarea de centre de colectare și/ sau prelucrare a laptelui și chiar de centre de colectare sau colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor, a plantelor medicinale și aromatice.

Actele normative prin care sunt posibile noile măsuri de sprijin au fost adoptate în ședința Guvernului din 12 octombrie 2022 și au intrat deja în vigoare, însă mai e puțin timp rămas până când se pot solicita finanțările.

”Este vorba de trei Hotărâri prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană. Prin acestea s-au stabilit valorile schemelor de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control în cadrul programelor de investiții. În total, sunt puși la dispoziția fermierilor și producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei, fiecare proiect fiind finanțat cu maxim 60 de mii de euro. Jumătate din sumă este contribuția statului, iar jumătate este contribuția fermierului. Sperăm să avem cât mai mulți beneficiari din județul Sălaj pentru a dezvolta producția românească și în localitățile cuprinse în zona montană și unde industria nu este dezvoltată, în majoritatea acestor localități fiind inexistentă. Vorbim de locuri de muncă și venituri pentru populația rurală, pe lângă multe alte beneficii”, a precizat Silviu Pop, directorul Direcției Agricole Sălaj.

Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cine și pentru ce poate obține fondurile alocate zonelor montane

Bugetul alocat pentru Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane, numai pentru 2022, este de 34,64 milioane de lei. Beneficiari ai Programului de investiţii pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; grupuri de producători; cooperative agricole; persoane juridice; persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ câteva condiții să fie crescători de animale; să își desfășoare activitatea în zona montană; să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea nr. 332/2018 cu modificările ulterioare, de  aprobarea Programului de investiții; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, bugetul alocat schemei este de 92 de milioane de lei. Beneficiari ai finanțării pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; grupuri de producători; cooperative agricole;
persoane juridice; persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor bani pentru centre de colectare/ prelucrare a laptelui sunt: să fie producători de lapte din zona montană, precum și producători agricoli din zona montană, conform Legii nr. 296/2018 cu modificările ulterioare, de aprobare a Programului de investiții;
să își desfășoare activitatea în zona montană; să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiții prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.

Pentru cel de-al treilea program – înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană – bugetul alocat este de 93 de milioane de lei. Beneficiari pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; grupuri de producători; cooperative agricole;
persoane juridice; persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiții: să își desfășoare activitatea în zona montană; să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut