Cazul Mailat si altele similare au creat un val de antipatie al italienilor fata de romani. Pentru a estompa resentimentele italienilor, o asociatie formata in mare parte din salajeni incearca sa arate latura pozitiva a Romaniei.
Romanii din localitatea italiana Solarolo (provincia Ravenna) si-au infiintat, saptamana trecuta, o asociatie non profit – intitulata oficial Asociatia Romanilor din Solarolo (ARS) – ce-si propune sa le arate italienilor ca nu toti romanii sunt infractori. Informatia ne-a fost furnizata de presedintele comitetului de conducere a asociatiei, zalauanca Adriana Lang. Potrivit acesteia, zalauanii si salajenii, in general, sunt foarte bine reprezentati in asociatie, vicepresedinte fiind Simion Sumalan, din Marca, iar admi-nistrator – Maria Cornelia Chechedi, din Zalau. Tot din Zalau este si organizatorul de activitati al asociatiei, Ioan Irimes, printre membri numarandu-se si Anamaria Budai, Alexandru Gergely si Ioana Sfat, toti din Zalau.
ARS isi propune sa organizeze si sa sprijine initiative de sustinere si promovare a drepturilor romanilor din Italia, dar si sa organizeze activitati pentru pastrarea vie a traditiilor si culturii din Romania, sa organizeze proiecte culturale si sociale si sa ajute familiile de romani din Solarolo care au dificultati de ordin financiar.
Asociatia si-a atins, deja, o parte din obiective, presa italiana vorbind pe larg despre infiintarea ei si activitatile propuse de romani.
Romanii nimanui
Ideea infiintarii unei astfel de asociatii vine atat pe fondul agresivei campanii de denigrare a Romaniei, dusa de presa din Italia, cat si ca urmare a slabei implicari a statului roman in rezolvarea proble-melor cu care se confrunta cetatenii sai aflati la munca in peninsula.