februarie 5, 2023

Salajenii – campionii datoriilor in banci

Daca pana nu demult, salajenii se numarau printre cei mai constiinciosi clienti ai bancilor, ultimul buletin statistic al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) plaseaza Salajul in fruntea clasamentului din punct de vedere al cresterii soldului restantelor. Astfel, la finele lunii decembrie 2008, restantele creditelor in lei se ridicau la 20,1 milioane de lei, de patru ori mai mari fata de aceeasi luna a anului precedent.
Un salt urias se inregistreaza la capitolul credite in valuta. Astfel, sumele pe care salajenii – persoane fizice si companii – nu le-au achitat la scadenta reprezinta echivalentul a 70,86 milioane de lei, adica de 70 de ori mai mult decat in urma cu un an.
Potrivit BNR, accelerari spectaculoase pe final de an s-au inregistrat si in judetele Hunedoara, Bistrita-Nasaud, Olt si Galati. La nivelul intregii tari, clientii persoane fizice si agenti economici cumulau, in ultima luna din 2008, 2,8 miliarde de lei, reprezentand 1,3% din totalul creditelor acordate. Creditele care apar restante nu inseamna neaparat bani pierduti pentru banca, ci pot fi doar intarzieri la plata, sume pe care institutia bancara si le recupereaza de la clienti dupa scadenta. Situatia creata era de asteptat, sustin bancherii, luand in calcul ca ultima parte a anului 2008 a fost marcata de disponibilizari, trimiterea salariatilor in somaj tehnic etc. Tocmai de aceea, reprezentantii bancilor au cerut BNR sa prelungeasca termenul de la care incepe executarea silita a datornicilor, de la 90 de zile, la 120 sau 150 de zile.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut