In conditiile economice actuale, e greu de crezut ca proprietarii de imobile vor avea aceleasi incasari ca si anul trecut. Numarul de contracte de inchiriere a ramas aproape la fel, in jur de 2900, dar anul trecut s-au strans aproximativ 1,3 milioane de lei din impozitul pe chirii, fiind aproape imposibil ca aceasta cifra sa fie atinsa si in 2009, tinand cont de diferenta mare (500.000 de lei) care ar trebui platita in mai putin de doua luni. Un singur salajean are de platit in acest an 14.400 de lei impozit pentru sumele rezultate din chirii pe anul in curs, cel mai mare impozit din 2008 fiind de aproape 12.960 de lei.
Salajenii care dau in chirie imobile au cotizat anul acesta la bugetul de stat cu aproape 800.000 de lei. „La nivelul judetului Salaj, exista 2.703 contribuabili cu obligatii si/sau plati efectuate reprezentand impozitul pentru sumele rezultate din chirii, in anul 2008 numarul acestora fiind de 2.744”, a precizat Gina Bicazan, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj. Potrivit declaratiilor sale contribuabilii mai au posibilitatea de a efectua plati pana la data de 15 decembrie 2009.
Criza financiara a avut efecte nefaste si pe piata chiriilor, costul acestora diminuandu-se simtitor fata de anul trecut. Si daca chiriile pentru apartamentele si garsonierele au scazut cu aproximativ 10 la suta, discre-pantele fata de 2008 sunt mult mai vizibile la spatiile comerciale, un preturile au scazut si de trei ori. Spre exemplu, in „buricul” municipiului Zalau un metru patrat era evaluat la 30 de euro anul trecut, iar acum, in rare cazuri depaseste 10 euro. Si chiar daca pretul chiriilor la aceste cladiri a scazut semnificativ, multe spatii au ramas goale de luni de zile, asteptandu-si chiriasii.