In sapte unitati de invatamant din judet se poate merge la scoala in clasa I sau in a V-a chiar si cu nepotii de mana, in cadrul programului „A doua sansa”.
Aproape 200 de salajeni, multi dintre ei trecuti de prima tinerete, invata acum sa scrie si sa citeasca in cadrul programului „A doua sansa”, destinat persoanelor cu varsta de peste 14 ani care, din motive sociale, nu au frecventat sau nu au absolvit nici macar opt clase. Potrivit datelor primite de la inspectorul scolar Rozs Rita, acest program functioneaza in sapte unitati de invatamant din judet, din care trei organizeaza si cursuri pentru clasele I-IV, restul adresandu-se exclusiv celor care au de recuperat doar clasele de gimnaziu. Astfel, la Scoala Gimanziala „Lucian Blaga” din Jibou sunt inscrisi in ciclul primar la „A doua sansa” opt persoane, iar in cel gimnazial, 15. La Pusta Vale, nu mai putin de 35 de localnici invata in clasele I-IV, iar 34 sunt inscrisi la nivelul urmator. Scoala din Cheud are 12 elevi la acest program – pentru gimnaziu, iar Scoala Somes Odorhei, 15. La Mesesenii de Sus sunt cuprinsi in program, la invatamantul primar, opt elevi, iar la Sarmasag, unitata abia anul acesta in program, sunt 15, toti la nivelul gimnazial. Tot de anul acesta au fost infiintate doua grupe (cu 30 de elevi) cu predare in limba maghiara la Liceul Reformat Wesselenyi Zalau, care isi tine o parte din cursuri la Ratin si Huseni, acolo de unde provine majoritatea cursantilor.
Inspectorul scolar Rita Rozs a mai precizat ca in cadrul programului „A doua sansa” elevii invata si o meserie, ei primind la absolvire certificat de calificare profesionala nivelul I, echivalent cu cel primit de absolventii scolilor profesionale.
Programul nu este doar pentru romi
Judecand dupa localitatile in care este organizat acest program, ar putea rezulta ca doar romii profita de aceasta oportunitate oferita gratuit de stat. Rita Rozs ne-a asigurat, insa, ca la „A doua sansa” participa si romani si maghiari, diversitatea in ceea ce priveste etnia elevilor regasindu-se si in privinta varstei: elevii „intarziati” au de la 14 la 40 de ani si peste.