septembrie 23, 2023

Sălăjeanul Eduard Hellvig, decorat de președinte după demisia de la șefia SRI

1

Eduard Hellvig a fost decorat, luni după amiaza, de către șeful statului, cu Ordinul Naţional “Steaua României”, la scurt timp după ce a anunţat că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

Șeful statului a lăudat activitatea sălăjeanului în fruntea SRI, punctând faptul că, în mandatul lui Hellvig, instituția a fost reformată și a devenit performantă, bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și pe un set corect de principii.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Eduard Hellvig Ordinul Naţional “Steaua României” în semn de “înaltă apreciere pentru excepţionala implicare în reformarea şi consolidarea pe baze moderne a Serviciului Român de Informaţii”.

“Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o. Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională. Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic. Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități. Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații. La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare. În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Într-o declaraţie de presă la sediul SRI, Eduard Hellvig a anunțat, luni, 3 iulie, că își încheie mandatul de director în fruntea acestei instituții, după 8 ani de activitate.

1 thought on “Sălăjeanul Eduard Hellvig, decorat de președinte după demisia de la șefia SRI

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut