Sălăjeanul Dacian Cioloș încearcă să blocheze acordarea de bani europeni Ungariei

Planul de redresare economică al Ungariei a generat tensiuni la Bruxelles. Mai mulți europarlamentari au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor către țara vecină. Renew Europe, grupul din Parlamentul European al cărui lider este sălăjeanul Dacian Cioloș, a cerut, de asemenea, suspendarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei. Motivul invocat de Dacian Cioloș a fost acela că “nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși – și nu la apropiații lui Orban”. Ungaria ar fi îndreptpțită să primească 7 miliarde de euro.

Poziția adoptată de sălăjean i-a adus critici în țară, atât din partea liderului PNL, Ludovic Orban, cât și din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor.

“Am o săptămână foarte interesantă, în care am văzut că Ludovic Orban ne contestă apartenența la poporul și la tradițiile românești, în timp ce Kelemen Hunor îmi contestă apartenența la coaliția de guvernare, din cauza unei poziții la adresa lui Viktor Orban și a politicii duse de acesta. Regret să spun că sunt complet indiferent cu privire la reacțiile celor doi, pe care i-am apreciat de-a lungul timpului în calitatea lor de oameni politici. Dar respectul meu are o limită atunci când nu există o oglindire corespunzătoare. Eu nu fac greșeala de a contesta o persoană pentru simplul fapt că uneori are opinii diferite de cele pe care le am eu. Cred că există valoare în poziții diferite de ale mele, dar nu accept lecții și țâfnoșenie demonstrativă de dragul unei bărbății politice absolut caraghioase.Știu prea bine că Ludovic Orban a vorbit pentru un anumit public din interiorul PNL pe care îl curtează pentru alegerile interne, după cum înțeleg și că în cazul lui Kelemen Hunor e vorba de o declarație care se vrea dură ca să dea bine în fața amicilor de la Budapesta. Asta nu e politică, e lipsă de respect față de sine și are consecințe politice pe care cei doi le vor simți în timp. Până una alta, problemele dintre noi nu sunt ideologice sau naționaliste, ci stadiul reformelor aplicate de coaliția guvernamentală. Or, la acest capitol, amândoi sunt restanți și nicio declarație războinică nu le ascunde lipsurile.Banii din planul de redresare negociați în Parlamentul European sunt destinați cetățenilor, inclusiv celor din Ungaria. Nu am muncit pentru sume care să ajungă în buzunarele camarilei lui Viktor Orbán. E atât de simplu, doar să ne dorim să facem diferența dintre interesul cetățenilor și dorințele personale ale unor politicieni”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Potrivit europarlamentarului sălăjean, banii europeni de relansare economică trebuie să meargă doar către statele membre care prezintă suficiente garanții că fondurile nu ajung în buzunarele politicienilor. “Ungaria nu trebuie să primească aceste fonduri cât timp Viktor Orban refuză să recunoască Parchetul European. Aproape a eliminat controlul instituțiilor care l-ar putea întreba ce face cu banii cetățenilor europeni, a slăbit forța societății civile și a limitat accesul ziariștilor de investigație la datele despre beneficiarii reali ai fondurilor”, a precizat Cioloș, pentru a-și argumenta poziția.

Liderul grupului Renew Dacian Cioloș a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului pentru Ungaria a fost suspendată de Comisia Europeană, însă oficiali europeni citați de presa națională și internațională susțin că analiza nu a fost finalizată deocamdată.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.