Salajean cercetat pentru trafic cu flori de mina

Captura de peste 200 kg
Un barbat din judetul Salaj a fost prins de politistii de frontiera satmareni, de la Punctul de Trecere al Frontierei Urziceni, in timp ce incerca sa scoata din tara peste 200 de kilograme de flori de mina. “In data de 7 iulie, la PTF Urziceni, s-a prezentat pentru a iesi din tara, calatorind cu un autoturism marca Mercedes, Z. Ioan, in varsta de 35 ani din Jibou, judetul Salaj. Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca barbatul transporta in portbagaj, pe bancheta din spate si intre scaune, mai multe colete ce contineau bucati de flori de mina (aproximativ 203 kilograme), de diferite marimi si compozitii mineralogice”, se precizeaza intr-un comunicat emis de Serviciul Presa si Comunicare din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF).
Fiindu-i solicitate documente legale pentru scoaterea din tara a bunurilor susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, cel in cauza a prezentat o chitanta si o factura fiscala eliberate de o societate din judetul Maramures, fara a poseda insa documente legale de export, eliberate de autoritatile competente.Salajeanul a declarat ca a fost rugat de cumnatul sau sa transporte mineralele in Budapesta, pentru a fi prezentate la o expozitie. “Ca urmare a faptului ca barbatul nu detinea documentele legale pentru scoaterea bunurilor din tara, s-a luat masura retinerii acestora in vederea expertizarii de catre specialisti din cadrul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare”, se mai arata in comunicatul IGPF.
Barbatul este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de scoatere peste frontiera a bunurilor cultural mobile fara a poseda certificat de export, infractiune pentru care risca pana la 7 ani de inchisoare.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *