Sălaj: Se fură mai puțin pe persoană fizică dar a crescut evaziunea fiscală

Sălaj: Se fură mai puțin pe persoană fizică dar a crescut evaziunea fiscală

Polițiștii sălăjeni au tras linie și au făcut bilanțul de activitate pentru primele opt luni ale acestui an. Una dintre concluzii este că se fură mai puțin din case, din buzunare și din mașini. În schimb, a crescut infracționalitatea economică.

În ce privește infracționalitatea contra patrimoniului sesizată, se observă o ușoară scădere de 0,10%, pe fondul scăderii numărului infracţiunilor de tâlhărie cu 8,33%, furt cu 5,91% (-39 fapte) şi de distrugere cu 16,72% (-48 fapte), aceste infracțiuni deținând împreună o pondere însemnată din totalul infracțiunilor contra patrimoniului sesizate (77,97%).

În ce privește furturile din locuințe, acestea scad cu 18,38%, furturile din societăți comerciale cresc, majoritatea fiind furturi din magazine, de pe raft, în timpul programului de lucru, de produse de primă necesitate, iar furturile din autovehicule scad cu 37,50%, situație asemănătoare regăsindu-se și în cazul furturilor de componente auto din exterior, înregistrându-se o scădere de peste 60%.

Infracțiunile de furt din autovehicule comise în județul Sălaj scad cu 53,33% față de anul trecut, arată IPJ. Se observă un trend ascendent în infracționalitatea contra persoanei în mediul rural, astfel de fapte înregistrând o creștere de 25,56%, preponderent la infracțiunile de lovire și alte violențe ( +48,2%) și la infracțiunile de amenințare (+ 25,71%).

În perioada analizată, la nivelul judeţului Sălaj, numărul infracţiunilor stradale sesizate a înregistrat o scădere cu 23,66% faţă de cel înregistrat anul trecut, în aceeași perioadă.

Pe de altă parte, în primele 8 luni ale anului 2023 au fost constatate 227 de infracțiuni economice, în creștere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă o creștere a infracțiunilor în domeniul evaziunii fiscale, de la 11 la 75. Au fost recuperate prejudicii în valoare de 1.072.900 de lei. De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de peste 1.000.000 de lei, spun polițiștii sălăjeni.

În urma acțiunilor și verificărilor efectuate, s-au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare totală de 561.500 de lei. Polițiștii au confiscat 49.320 de lei, reprezentând bani nefiscalizați.

Controale în desfășurare la stațiile GPL

În prezent, spun polițiștii sălăjeni, se acționează pentru verificarea stării de legalitate la toate obiectivele care comercializează, depozitează și transportă pe raza județului produse petroliere, îndeosebi G.P.L. De la începutul acțiunii au fost verificate 46 de obiective, fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 12.000 de lei. Pe această linie, activitățile de control vor continua.

“În primele 8 luni ale anului 2023, Poliţia Sălăjeană a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității”, consideră IPJ Sălaj cu privire la modul în care și-a desfășurat activitatea.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *