La nivelul judeţului Sălaj, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite. Până la acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta buna desfășurare a votului.
9 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, își vor exercita dreptul la vot prin intermediul urnei mobile.

De la deschiderea secțiilor de votare până la această oră, au fost semnalate 7 incidente sau fapte ilegale în context electoral, acestea fiind în curs de verificare.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 47 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, dintre care 8 sunt în curs de verificare și una nu s-a confirmat.

3 sesizări nu au fost de competența Ministerului Afacerilor Interne, astfel că au fost transmise pentru competentă soluționare altor autorități, respectiv către Autoritatea Electorală Permanentă.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 5 sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 3 sesizări.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, respectiv 2 amenzi, în valoare totală de 2.000 de lei și un avertisment. Totodată, s-au întocmit 2 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.