Sălaj: Persoane cu handicap au viața mai ușoară datorită echipamentelor asistive pe bani europeni

0
357

Primele echipamente asistive au ajuns și în Sălaj la persoanele cu dizabilități, beneficiare ale proiectului ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, finanțat prin POCU-axa prioritară 3-Locuri de muncă pentru toți.

Anunțul a fost făcut de Lena Cristescu, consilier în cadrul DGASPC Sălaj care anunță, totodată, că persoanele adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap și care au nevoie de echipamente asistive pentru a putea munci pot să ceară sprijin pentru întocmirea dosarului și primirea voucherului de 5000 de euro.

”Reamintim că prin acest proiect se pot primi vouchere în valoare de până la 5000 de euro pentru achizționarea de echipamente asistive, cu condiția ca persoana cu dizabilitate să aibă varsta între: 18-64 de ani, să fie în căutarea unui loc de muncă, iar tinerii cu vârsta între 18-29 de ani să urmeze o formă de învățământ sau curs de calificare. Informații suplimentare privind etapele necesare a se realiza și sprjin în întocmirea documentației necesare obținerii voucherului, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00, la persoanele: Pop Carmen- consilier la A.J.O.F.M. Sălaj, str. T. Vladimirescu, Bl. P40, Zalău,tel. 0260 612463 (int. 121), mobil 0736660294, e-mail carmen.pop.sj.@gov.ro Cristescu Elena- consilier DGASPC Sălaj, UNIRII, nr. 20, tel. 0260/615017 (int. 15), e-mail office@dgaspcsj.ro sau lena_crist@yahoo.co.uk. Alte informații privind proiectul, furnizorii, listele de echipamente se pot obține la link-ul: http://anpd.gov.ro/web/tehnologie-asistiva/0:00 / 0:23”, transmite Lena Cristescu pe contul ei de socializare.

Cine și ce poate cumpăra cu 5.000 de euro

Persoanele adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap pot primi bani pentru cumpărarea de echipamente asertive. Acestea pot beneficia de vouchere de până la cinci mii de euro pentru a-și cumpăra proteze, scutere, aparate auditive sau alte dispozitive asemănătoare. Prin tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces se înţelege orice produs de asistare, inclusiv dispozitive, echipamente, instrumente şi software, utilizat de către sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt incluse în funcție de dizabilitate, diverse echipamente și tehnologii: scutere electrice și trotinete electrice, fotolii rulante, proteze/orteze, bastoane cu ultrasunete, aparate audititive, dispozitive care recepţionează, amplifică și transformă sunetele în semnale tactile, dispozitive pentru citirea şi transformarea textului scris în forme alternative de comunicare vizuală, auditivă şi tactilă etc.

Foto: facebook Lena Cristescu

Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.
De aceste vouchere pot beneficia persoanele care îndeplinesc simultan următoarele condiții: au dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap și o recomandare de la medic privind acordarea de tehnologii și dispozitive asistive, nu au un loc de muncă, dar sunt în căutarea unui loc de muncă, sunt înscriși ca fiind în căutarea unui loc de muncă la AJOFM Sălaj (această situație nu constrânge primirea îndemnizației lunare, înregistrarea ca fiind în căutarea unui loc de muncă sau chiar angajarea nu constituie motiv de sistare a îndemnizației lunare primită de persoana cu dizabilitate, dimpotrivă, constituie avantaj la primirea voucherului), se încadrează în categoria de vârstă cuprinsă între 18-65 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.