octombrie 5, 2022

Salaj – Loc de poveste – Festival de sculptura în lemn … cu drujba, editia I

Sub deviza „SaLAJ – Loc de poveste” în perioada 26 – 29 iulie 2018, la Zalau va fi organizata prima editie a Festivalului de Sculptura în lemn cu drujba.
Prin acest eveniment inedit pe meleagurile salajene, initiatorii au hotarât ca acest Festival sa vina în completarea Zilelor Municipiului Zalau, dar si pentru frumusetea artei, culturii si traditiei populare din judetul Salaj.
Aceasta prima editie a „Festivalului de sculptura în lemn cu drujba” va încerca sa promoveze o noua forma de arta – „arta de a sculpta cu drujba”.
Festivalul va reuni 4 sculptori din România, încadrându-se astfel în activitatile de turism cultural. Fiecare „artist – drujbist” îsi va alege, prin tragere la sorti, un bustean sau o buturuga si va încerca „sa dea viata lemnului” sub privirile publicului, timp de 3 zile, având ca tema personaje istorice sau „personaje de poveste”.
Sculptorii, participanti si la alte manifestari de acest gen, promit un spectacol inedit prin promovarea „pe viu” a unei noi forme de arta: sculptura în lemn cu …drujba.
Pe toata perioada Festivalului, centrul municipiului Zalau va deveni un loc al traditiei, artei si mestesugurilor românesti, iar vizitatorii vor putea gusta si cumpara mâncarurile si bauturile din zona, preparate în mod natural de catre producatorii locali salajeni.
Tema evenimentului de la Zalau este crearea unor lucrari din lemn sculptat, lucrari care vor fi donate si vor putea fi expuse în curtea Primariei Zalau sau pe trotuarul din fata acesteia.
Desi mic si neînsemnat pe harta tarii, judetul Salaj are un potential turistic fantastic, obiectivele sale de interes fiiind deosebit de variate (de la biserici din lemn, monumente de patrimoniu, peisaje naturale mirifice, rezervatii naturale sau arii protejate, muzee de arta, busturi impunatoare, etc.).
Pentru punerea în valoare a acestor obiective, pentru promovarea lor dincolo de granitele judetului, propunem organizarea unui festival de sculptura… cu drujba.
Judetul Salaj are nevoie de promovare, inclusiv prin evenimente menite sa aduca în zona sculptori amatori sau profesionisti din diverse colturi ale tarii, care prin activitatea si rezultatul muncii lor sa duca mai departe frumusetea „tarii Silvaniei”.
Prin intermediul Festivalului de Sculptura cu Drujba intentionam sa realizam câteva lucrari în lemn, dar si sa vizitam obiective istorice, culturale, naturale, etnografice si de patrimoniu din municipiul Zalau si împrejurimi.
Având ca scop promovarea judetului Salaj prin intermediul lucrarilor de sculptura în lemn, prima editie a Festivalului de Sculptura „Salaj – LOC DE POVESTE” îsi propune sa aduca în judetul Salaj sculptori renumiti din tara care sa îsi desavârseasca operele aici.
Artistii participanti vor deveni, prin intermediul lucrarilor efectuate, dar si prin ceea ce vor vedea pe raza judetului, adevarati ambasadori.
Pe parcursul a 3 zile, artistii – prin tragere la sorti – îsi vor lua în primire bustenii din esenta tare si vor crea – la libere alegere sau pe o tema data.
Pe durata festivalului, la sfârsitul fiecarei zile, vor fi organizate la locul de cazare sau la locul de desfasurare al lucrarilor – o serie de mese rotunde pe teme de etnografie, gastronomie, etnografie si folclor, vor fi prezentate aspecte ale istoriei si patrimoniului judetului Salaj. Rolul acestora este acela de a le oferi tuturor participantilor la festival informatii suplimentare despre ceea ce ar avea de vazut orice turist interesat de judetul Salaj.
În functie de impact, pot fi propuse pentru anii urmatori, alte editii pe anumite teme. De asemenea, lucrarile zilnice ale artistilor vor fi fotografiate în diverse stadii de executie si ulterior vor face obiectul unor expozitii de fotografie (daca se doreste).
În functie de timpul disponibil, în doua din serile taberei, vor fi organizate diferite activitati culturale sau artistice.
Societatile comerciale sau oricine doreste sa se implice, financiar sau fizic, la buna desfasurare a acestui festival, este rugat sa sune organizatorii la numarul de telefon 0742910751 pentru detalii suplimentare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.