noiembrie 27, 2022

S-au inasprit pedepsele pentru munca la negru

Munca nedeclarata va fi pedepsita mult mai aspru, inspectorii de munca având posibilitatea de a sista activitatea firmei unde gasesc angajati la negru, potrivit unei ordonante de ugenta emise vineri de guvernului.

„Se înaspreste regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de cinci persoane stabilite pâna în prezent pentru încadrarea faptei ca si contraventie si creste cuantumul amenzii contraventionale aplicate. Totodata, inspectorii de munca vor avea competenta de a sista activitatea locului de munca supus controlului în cazurile în care constata cazuri de munca nedeclarata”, se arata într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Alta modificare stabileste ca primirea la munca a unei persoane aflate ilegal în România, cunoscând ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu înschisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda.
„Angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de începere si a celei de sfârsit a programului de lucru, se prevede în Ordonanta de urgenta de modificare si completare a Codului muncii. Aceasta reglementare creeaza posibilitatea verificarii în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfasoara activitate la locul de munca controlat, prin confruntarea imediata a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidenta a salariatilor”, precizeaza sursa citata.

Care este de fapt “munca la negru”

Actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata: primirea la munca a unei persoane fara încheierea contractului individual de munca în forma scrisa, în ziua anterioara începerii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca în registrul general de evidenta a salariatilor cel târziu în ziua anterioara începerii activitatii; primirea la munca a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de munca suspendat; primirea la munca a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *