februarie 9, 2023

S-au finalizat lucrările pe strada Doja din Zalău

Cea mai circulată stradă din Zalău, Gheorghe Doja, a fost reabilitată prin proiectul ”Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023”. Valoarea finală a investiției este 10.363.115 lei, cu TVA. Recepția lucrării s-a făcut vineri, 17 decembrie.

Strada Gheorghe Doja face legătura între Piața Iuliu Maniu și DN IF, având lungimea de 1,9 km.

Scopul principal al proiectului a fost realizarea unor sisteme de transport urban durabil, dezvoltarea modurilor nemotorizate de deplasare, descurajarea traficului privat și reducerea utilizării acestuia, îmbunătățirea transportului public, prin creșterea vitezei de deplasare, a eficienței, frecvenței mijloacelor de transport public de călători, precum și reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Lucrările efectuate au inclus amenajarea parții carosabile, alei, trotuare, piste de biciclete și spațiu verde.

Stațiile de autobuz sunt  prevăzute cu copertină, bancă încorporată, coș de gunoi, branșament electric, spațiu de reclamă. Prin proiect s-au achiziționat 9 copertine pentru stații de autobuz.

La sistematizarea și realizarea trotuarelor s-au prevăzut lucrările necesare pentru siguranța circulației și pentru dirijarea fluxurilor de pietoni. Trotuarele au lățimea de 1,50 metri, unde terenul permite.

S-a amenajat o pistă de biciclete adiacentă trotuarelor proiectate, cu lățimea de 1,50 metri pe sens și este  separată prin bordura îngropată de culoare diferită.

Delimitarea pistei față de carosabil s-a realizat  prin bordură înaltă de trotuar, denivelată cu 15 cm față de suprafața carosabilă.

Pe zonele unde spațiul a permis, s-au amenajat parcări paralele cu axul drumului.

În zonele verzi care se identifică ca și domeniu public, în limita posibilităților, s-au plantat arbori sau arbuști. Au fost montate coșuri de gunoi, bănci, rastele pentru biciclete.

În paralel cu reabilitarea acestui tronson de drum au fost executate și alte lucrări, respectiv realizarea unei rețele noi de iluminat public cu treceri de pietoni suprailuminate și introducerea în subteran a rețelei de curent, montarea de firide și racordarea prin subteran a proprietăților. Vechea rețea a fost demolată.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut