februarie 5, 2023

S-a votat guvernul PSD-PNL-UDMR: 318 de voturi pentru, 126 de voturi împotrivă

După aproape trei luni de criză guvernamentală, noua formulă care ajunge la Palatul Victoria este PSD-PNL-UDMR. Intrarea PSD la guvernare are loc chiar de ziua de naștere a strategului partidului, clujeanul Vasile Dîncu. Cadou de ziua lui: ajunge ministru al Apărării.

Parlamentarii au votat pentru învestirea noului guvern, care are o largă susținere în legislativ: 318 voturi pentru și 126 de voturi împotrivă.

Discursuri în Parlament

Joi, senatorii și deputații s-au renuit în ședință comună pentru a vota guvernul propus de Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a cerut parlamentarilor voturile de învestire, făcând apel la evidențierea lucrurilor care apropie politicienii, nu la cele care îi despart.

”Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliția de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie.

Noi, cei care suntem azi în fața dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și de orice adversitate politică se află interesul românilor.

Pandemia ne-a învățat un lucru, acela e că timpul este prețios. Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înțeles să venim în fața dumneavoastră cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanția că lucrurile vor intra în normal și că vom avea stabilitate în perioada următoare.

Am venit astăzi în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare propus, arătăm că punem pe primul loc interesele românilor și ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe direcții de acțiune”, a punctat în discursul său premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a arătat că responsabilitatea stabilității actului de guvernare îi revine partidului pe care îl conduce.

”PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea, PSD trebuia să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă?

Sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea, pentru a fi alături de români și a stabiliza țara?!
Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Și pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului.

Am propus oameni cu experiență politică și administrativă. Am venit cu profesioniști care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepție. Nu este timp de experimente. Trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi!

PSD știe să guverneze! Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit ca să reparăm dezastrul unor alte guvernări”, a susținut liderul PSD.

Liderul useriștilor din Parlament, Dan Barna, a arătat ce înseamnă din punctul de vedere al partidului său, această nouă coaliție de guvernare.

”Nu e puțin lucru să scoți PNL de la guvernare de bună voie și să-l bagi înapoi ca anexă PSD. Domnule Ciolacu, ați reușit ce n-a reușit Iliescu și meritați felicitări pentru asta. Este prima oară când PNL predă guvernarea și ultima fărâmă de demnitate pe care o mai aveau. Este penelism când înființezi un minister pentru doamna Firea, când anul trecut strigai că este incapabilă. Președintele României este nașul colaborării care se naște astăzi. Sunt surprins să văd că lipsește de la această cumetrie tristă. Este a patra șansă pe care președintele Iohannis o dă PSD. Coaliții absurde au mai fost în aceasta țară. Așa se va întâmpla și de data aceasta”, a punctat Dan Barna.

Derapaje auriste în Parlament

George Simion nu a ratat ocazia de a ieși în evidență cu discursul susținut la votul de învestitură a noului guvern.

„Pe procedură, domnule preşedinte, nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, (…) l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi”, a spus de la tribună liderul AUR.

Chiar dacă nu mai face parte din AUR, senatoarea Diana Șoșoacă s-a ”remarcat” din nou cu discursul pe care l-a avut.

„Domnule general Ciucă, într-o cu totul altă situație sanitară, poate ar fi fost bine o dictatură militară aici, în Parlament. Mă gândesc la Arafat cu armata lui de 90.000 de afgani și alti emigranți, care vor intra peste noi în case și ne vor vaccina obligatoriu”, a spus Șoșoacă.

Cine face parte din Guvernul Ciucă?

PSD-PNL-UDMR au propus următoarea componență a noului guvern:

 • Prim-ministru: Nicolae Ciucă
 • Vicepremier: Kelemen Hunor
 • Vicepremier: Sorin Grindeanu 

Miniștrii PSD

 • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
 • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
 • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
 • Ministerul Muncii: Marius Budăi
 • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
 • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
 • Ministerul Economiei: Florin Spătaru
 • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
 • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

 • Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
 • Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
 • Ministerul Energiei- Virgil Popescu
 • Ministerul de Interne- Lucian Bode
 • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
 • Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
 • Ministerul Digitalizării – Florin Roman
 • Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

 • Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
 • Ministerul Mediului: Tanczos Barna
 • Ministerul Sportului: Eduard Novak

1 thought on “S-a votat guvernul PSD-PNL-UDMR: 318 de voturi pentru, 126 de voturi împotrivă

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut