S-a schimbat metoda de calcul pentru pensionarea anticipata

Legea care schimba metoda de calcul al pensiei anticipate, promulgata de presedintele Iohannis si publicata saptamâna trecuta, joi, în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare duminica. 

Legea modifica metoda de calculare a pensiei anticipate partiale în raport cu anii de cotizare peste limita minima si nu printr-o reducere fixa de 0,75 la suta pentru fiecare luna de pensionare anticipata, calculata din pensia cuvenita.
În noua formula, cuantumul pensiei anticipate se stabilieste din cuantumul pensiei pentru limita de vârsta prin diminuarea acestuia cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Deci daca n-ai implinit vârsta de pensionare (65 de ani), dar ai realizat stagiul minim de cotizare (35 de ani), penalitatea este de 0,50 la suta pâna la un an, peste un an de 0,45 la suta, peste doi ani 0,40 la suta, între 7 si 8 ani de 0,15 la suta. Daca ai realizat 7 ani peste stagiul minim de cotizare si doresti sa te pensionezi anticipat, fiindca n-ai împlint vârsta standard, vei fi penalizat cu 0,15 la suta pentru fiecare luna. stop_coloana
Pensia anticipata si cea anticipata partiala pot fi cerute cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însa optiunea este valabila doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si pentru cele care au depasit stagiul complet cu pâna la opt ani.

Este valabil doar pentru cei care se pensioneaza de acum încolo

Potrivit informatiilor primite de la Alina Tamas, consilier superior în cadrul Casei Judetene de Pensii Salaj, noua lege va produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care vor solicita pensia anticipata partiala începând cu data intrarii în vigoare a legii. Persoanele deja pensionate anticipat partial pâna la data de 17 iulie nu vor beneficia de o recalculare.

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *