Elevii din clasa a VIII-a nu mai dau teze unice, ei urmand sa sustina in luna mai o testare nationala dupa modelul testelor PISA
Haosul legislativ din sistemul de invatamant ii pune din nou la grea incercare pe elevi, in special pe cei de clasa a VIII-a, care au venit la scoala stiind ca au de sustinut teze cu subiect unic, ca anul trecut, dar au aflat ca vor fi admisi la liceu pe baza unei testari nationale, ce va fi structurata dupa modelul testarilor internationale standardizate (gen PISA). Potrivit normelor metodologice publicate deja pe site-ul Ministerului Educatiei, testarea va fi organizata in perioada 4 – 12 mai 2010 si va cuprinde doua, respectiv trei probe. Este vorba despre testari la limba romana si la matematica, pentru elevii care au studiat in limba materna adaugandu-se si proba din limba in care au studiat. Rezultatul testarii va conta in proportie de 25 la suta in media generala de admitere. Diferenta va fi constituita de media generala a claselor V-VIII, care va da 50 la suta din media de admitere, si de media tezelor cu subiect unic – 25 la suta.
|i asta nu e tot! De anul scolar viitor, admiterea la liceu se schimba din nou, Legea Educatiei Nationale recent asumata de Executiv pre-vazand reintroducerea examenelor de admitere. Mai exact, legea spune ca liceele vor putea opta fie pentru solutia fara examinare (unde se iau in considerare rezultatele din clasele V-VIII si rezultatele obtinute la testarea nationala), fie pentru organizarea unui examen de admitere. Liceele care opteaza pentru admitere trebuie sa anunte acest lucru inaintea inceperii anului scolar (pana la 1 septembrie).
Desi este o prevedere asteptata de majoritatea liceelor, care-si vor putea selecta, astfel, mai bine candidatii, organizarea examenului de admitere nu se va putea materializa de anul viitor. Si asta pentru ca, potrivit textului legislativ, normele metodologice urmeaza sa fie publicate abia dupa 10 luni de la intrarea in vigoare a legii, deci dupa incheierea perioadei de admitere. „Este aproape sigur ca nu vom putea organiza examen de admitere in 2010”, a apreciat Vasile Bulgarean, directorul Colegiului National „Silvania” Zalau, care ne-a declarat ca din 2011 institutia pe care o reprezinta va opta, cu siguranta, pentru examen de admitere. „Este in deza-vantajul nostru sa nu ne putem selecta noi candidatii – a precizat Bulgarean – pentru ca se ajunge in situatia in care elevi care nu prea au habar de matematica ajung, pe baza mediilor, in clase de real. |i nu e bine deloc”.
Schimbari fara numar…
In ultimii 20 de ani, admiterea in clasa a IX-a de liceu a cunoscut nenumarate variante, nici una nerezistand mai mult de cinci ani in sistem. S-au dat, astfel, examene de capacitate, s-a trecut apoi la teste nationale, ulterior la teze cu subiect unic, pentru ca acum sa se revina tot la un soi de teste nationale. De anul scolar viitor, vom avea din nou examen de admitere.