S-a facut receptia la drumul Plopis – Fagetu, care poate obtine faima de Transalpina Salajului

Saptamana trecuta (marti, 24 noiembrie) au fost receptionate lucrarile de modernizare a sectorului drumului judetean 110E: Plopis – Fagetu, considerat de multi Transalpina Salajului. Opt kilometri ai acestui sector al drumului judetean ce face legatura între satul Fagetu si satul Plopis – centrul comunei -, au fost modernizati, prin aceasta investitie starea sectorului de drum fiind mult îmbunatatita, lucrarile realizate prevazând asfaltarea si semnalizarea prin marcaje rutiere a acestuia, precum si betonarea santurilor.

Zona si asezarile comunei Plopis se disting prin faptul ca aici traiesc cele mai importante comunitati de slovaci, ce contribuie la multiculturalitatea judetului Salaj si implicit la prezenta identitara, din aceasta perspectiva, a judetului în regiune si la nivel national.
Lipsa unei cai de acces cu adevarat practicabile – se stie ca pe perioadele de iarna slovaci din Fagetu erau pratic izolati – a fost unul din factorii care au dus la depopulare. Comuna Plopis a ajuns de la 3.263 locuitori în anul 1992 la 2.588 locuitori la 1 ianuarie 2015.
Modernizarea sectorului de drum judetean amintit asigura o mai buna accesibilitate locuitorilor satului Fagetu precum si zonei, cu atât mai mult cu cât un alt sector al aceluiasi drum judetean (110E), cuprins între localitatile Plopis si stop_coloana Nusfalau, se afla de asemenea în programul de investitii al Consiliului judetean destinat drumurilor judetene pe anul 2015. Asadar, un acces rutier mult îmbunatatit spre si dinspre judetul Bihor, spre si dinspre centrul comunei Plopis, va aduce si potentialului turistic al zonei o mai buna vizibilitate.
Valoarea contractata a lucrarilor de modernizare a sectorului drumului judetean 110E Plopis – Fagetu este de peste 4.470.000 lei, finantarea fiind sustinuta de la bugetul judetului (3.473.513 lei), dar si de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin alocarea unor subventii de la bugetul de stat pentru anul 2015, în cadrul Programului National de Dezvoltare Locala pentru finantarea obiectivului de investitii amintit (1.000.650 lei). Perioada de garantie a lucrarilor este de 24 de luni de la data receptiei, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Consiliului Judetean Salaj.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *