septembrie 30, 2023

S-a dublat numarul donatorilor de sange

0

Numarul donatorilor de sange s-a dublat in toata tara. In Salaj, inca din decembrie 2008 sunt circa 400 de donatori intr-o luna, fata de aproximativ 200 cati erau inainte. Potrivit dr. Angela Badea Stoicescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau-Salaj, in 2008, 3.500 de salajeni au donat sange, iar in acest an, pana in prezent, la CTS Zalau s-au prezentat 1.081 persoane pentru donare, dar numai aproximativ 1.000 au fost eligibile. Dr. Badea a mai precizat ca “Salajul nu a dus niciodata lipsa de sange, spitalul judetean fiind alimentat in mod constant. Mai mult, CTS Zalau trimite sange si la Cluj pentru pacientii salajeni”.
De la o persoana se recolteaza 400 ml de sange, iar operatiunea dureaza 5-10 minute. Un barbat poate dona de cinci ori intr-un an, iar o femeie de trei ori. Dupa fiecare recoltare se fac analize VDRL (test de depistare a sifilisului), SIDA, leucemie, virusurile hepatice B si C, transaminazele etc, iar in cazul in care se depisteaza una dintre aceste boli, donatorul este anuntat .
“Picatura cu picatura sangele tau, secunda cu secunda viata mea”
Donand sange putem salva viata unui om. Acest mesaj se transmite prin Campania de sensibilizare “Picatura cu picatura sangele tau, secunda cu secunda viata mea”. Scopul acestei campanii este mobilizarea persoanelor apte sa doneze sange si se desfasoara in perioada 1 martie – 20 mai 2009. Potrivit dr. Angela Badea Stoicescu, initiativa apartine Grupului Jurnalistilor Donatori de Sange din Maramures si Centrului de Transfuzie din Maramures, in colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguina din judetele Cluj, Satu Mare, Salaj, Alba si Mures. Campania este sprijinita de Grupul E.ON Gaz Romania, in calitate de sponsor principal.
Pe langa cele sapte tichete de masa in valoare totala de 58 lei, o zi libera de la serviciu (ziua recoltarii), 50% reducere la abonamentul de transport in comun local pe o luna si analize gratuite ale sangelui, de care beneficiaza donatorii eligibili, acestia vor participa si la o tombola, iar la sfarsitul campaniei se vor extrage cate doi castigatori din fiecare judet. Castigatorii vor fi premiati de catre E.ON, dar inca nu se stie in ce vor consta premiile. Fiecare donator eligibil va completa o carte postala pe care o va introduce intr-o urna din cadrul centrului de transfuzie. Extragerea se va face la Baia Mare in 20 mai. Mai mult, se doreste implicarea a cat mai multi membri ai comunitatii de afaceri pentru sustinerea acestor proiecte, in parteneriat cu Centrele de Transfuzii, dar si pentru sprijinirea centrelor cu aparatura sau mobilier.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut