Tribunalul Maramures a decis pe 26 ianuarie sa inceapa judecarea pe fond a fostului primar din Jibou, Eugen Balanean. dupa ce Curtea de Apel Cluj a dispus pe 19 iulie 2017 stramutarea cauzei de la Judecatoria Jibou in judetul vecin. 

rn

Eugen Balanean este judecat pentru savârsirea a cinci infractiuni, din care trei de abuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie, conflict de interese si purtare abuziva.
La o luna dupa decizia de stramutare a dosarului fostului primar, acesta a scapat si de masura controlului judiciar la 22 august 2017, conform deciziei Judecatoriei Baia Mare. Asta la doi ani dupa ce fostul primar a fost arestat preventiv, apoi arestat la domiciliu si, in cele din urma, pus sub control judiciar.
Reamintim ca procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au dispus pe 11 mai 2015 retinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Balanean. Pe 11 mai 2015 s-a dispus si începerea urmaririi penale fata de Eugen Balanean, plasat atunci în arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, apoi arestat la domiciliu.

rn

Fostul primar a mutat pamantul in interesul
firmei sale, a inventat un drum si l-a amenintat
pe consilierul local care i-a cerut socoteala

rn

Balanean este acuzat ca in cursul anului 2009 a declarat la Registrul agricol ca este proprietarul unei suprafete de 28 hectare teren, situata în localitatea Cuceu, ulterior constituind un punct de lucru pe acest teren la care societatea comerciala al carui asociat este exploateaza nisip. Apoi a solicitat unei alte societati comerciale întocmirea documentelor de întabulare a unor terenuri, pe numele unei persoane fizice, de la care terenul a fost achizitionat ulterior de aceeasi societate comerciala, respectiv cea la care este asociat. Documentatia de întabulare pentru cele 28 ha a fost întocmita, la îndrumarea suspectului, pe un alt amplasament decât cel înscris în titlu de proprietate. În scopul înfiintarii unui drum de legatura cu cariera a initiat, in calitate de primar al Jiboului, un proiect de hotarâre pe care l-a sustinut în Consiliul local, fiind aprobata trecerea unui drum din domeniul privat în domeniul public, desi în locul respectiv nu a existat vreodata drum vicinal.
În sedinta de consiliu din data de 24.06.2014, Balanean a adresat cuvinte jignitoare si amenintatoare unui consilier local care i-a solicitat explicatii în legatura cu locul de exploatare a nisipului, conform Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj.
Din aceste fapte decurg asadar cele trei infractiuni de abuz in serviciu, infractiunea de conflict de interese si infractiunea de purtare abuziva, in total cinci capete de acuzare.

rn

Fostul primar Balanean a mai fost
condamnat la un an cu suspendare

rn

Fostul primar din Jibou mai are o condamnare. Judecatoria Jibou l-a condamnat in 30 iulie 2014 pe Eugen Balanean la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese si trei ani termen de incercare. Sentinta a ramas definitiva dupa ce in data de 4 decembrie 2014 Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul lui Balanean. Pe 6 mai 2015, prefectul de la aceea vreme, Ionel Ciunt, a emis doua ordine de destituire din functie, unul pentru primarul din Jibou, Eugen Balanean, si altul pentru primarul din Bocsa, Ioan Barou.
Procurorii l-au acuzat atunci pe Balanean ca, in calitate de primar, în perioada 2010 – 2013, a decis achizitionarea unor marfuri si servicii de transport, în valoare totala de 167.844,59 de lei, de la SC Cerespan SRL, cu sediul în Jibou, cunoscând ca, la aceasta societate, asociat unic si administrator este fiul lui, Balanean Eugen Ciprian, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urma. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, a decis achizitionarea unor marfuri alimentare si nealimentare în valoare totala de 37.768,8 lei de la SC Ceres 91 SRL, la care primarul era asociat, detinând 50 la suta din partile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine.
Eugen Balanean a fost primar al orasului Jibou in perioada 2012 – 2015. “n legistratura 2008 – 2012 a fost viceprimar al Jiboului timp de trei luni.