S-a dat startul oficial pentru vaccinare, în parcarea mall-ului Zalău Value Centre

0
786

A început oficial Maratonul de Vaccinare, desfășurat pe parcursul acestui weekend în parcarea din fața mall-ului Value Centre din Zalău. La festivitatea de deschidere, au fost prezenți ministrul de Interne Lucian Bode, viceprimarul Nicolae Fazakas, prefectul Dari Toma, subprefecții Virgil Țurcaș și Andrea Ciortea, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu, dirctorul DSP, Ligia Marincaș, reprezentanți ai structurilor M.A.I. și cadre medicale.

„Sunt aici oameni cu suflet mare, ce fac eforturi uneori supraomenești, pentru a veghea la sănătatea noastră, a tuturor. Iar pentru aceasta, țin să le mulțumesc lor, și tuturor instituțiilor publice și private, care ne-au sprijinit în acest Maraton al Vaccinării. De cealaltă parte, sunt oameni, și nu puțini, care nu cred în aceste vaccinuri și nu doresc să se vaccineze. Fiecare are libertatea să aleagă ce crede că este mai bine pentru el. Însă noi, autoritățile statului, avem datoria să alegem ceea ce este bine, ca să stopăm această pandemie.Dacă la sfârșitul anului trecut județul Sălaj avea depășit pragul de 5 la mia de locuitori, ajungând chiar la 7 la mia de locuitori, astăzi, după o jumătate de an de vaccinare, județul Sălaj este sub 1 rata de infecție, iar cele mai multe comune din Sălaj sunt în scenariul verde”, a declarat prefectul.

Ministrul Lucian Bode a felicitat autoritățile județene și locale pentru ideea acestui maraton.

„Sunt convins că și aici, în Zalău, acest maraton al vaccinării va fi unul de succes, așa cum au fost toate acțiunile similare organizate la nivel național. Cum bine știți, Ministerul Afacerilor de Interne este în prima linie în lupta cu această pandemie. Pe această cale, mulțumesc tuturor structurilor M.A.I., pentru că, iată, de un an de zile, se luptă și ei, alături de cadrele medicale, cu această pandemie, fie că însoțesc transporturile de vaccin, fie că fac asigurarea pazei centrelor de vaccinare, fie că vorbesc de implicarea directă a structurilor noastre medicale în această campanie națională de vaccinare. Vă felicit pe toți și am convingerea că normalitatea pe care ne-o dorim cu toții va veni cât mai curând. Depinde de noi, de câți vom alege să ne imunizăm, să ne vaccinăm și să revenim la viața de dinaintea acestei pandemii”, a spus Lucian Bode.

Partener al Instituției Prefectului în acest maraton al vaccinării este și Consiliul Județean Sălaj. Președintele Dinu Iancu Sălăjanu a vorbit despre dificultatea perioadei în care și-a început mandatul, o perioadă în care întreg spațiul sanitar din județul Sălaj era mai mereu supraaglomerat însă, din fericire, printr-un efort comun, s-au găsit soluții întotdeauna, pentru a se salva cât mai multe vieți.

„Astăzi vedem că avem posibilitatea să ne imunizăm. Percepțiile sunt diferite, despre gradul de periculozitate pe care îl reprezintă această boală.Cred că cu toții ar trebui să fim conștienți că nu trebuie să ratăm șansa pe care ne-o oferă statul român și autoritățile române de a ne vaccina, pentru a reveni, cât mai curând posibil, la o normalitate pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Oamenii au început să stea la coadă pentru a se vaccina în parcarea mall-ului încă de la ora 13.00. Primul vaccinat a fost un domn, în vârstă de 59 de ani, care a ales să se imunizeze cu serul Pfizer.

Am întrebat-o pe dr. Olimpia Moigrădean cum procedează cu oamenii care prezintă diferite afecțiuni medicale ori comorbidități dar care, totuși, s-au așezat la coadă pentru a se vaccina. Care sunt procedurile prin care trec oamenii în prima linie de triaj? Se rezolvă totul printr-un scurt interviu?

„Nu pleacă nimeni la vaccinare până nu trece de triaj, de mine. Acolo știm dacă pacientul ia anticoagulante, dacă are epilepsie, deci toate bolile care ar putea fi și atunci eu hotărăsc dacă se vaccinează sau nu. Aceasta este prima linie, triajul. În funcție de afecțiunile pe care le are pacientul, dacă are alergii, dacă a făcut șoc anafilactic…prin antecedente, așa stabilim dacă în perioada care a trecut au avut covid. Trebuie să treacă 6 săptămâni de la momentul în care a avut covid, și a fost declarat pozitiv, pentru a se putea vaccina. Asta trebuie să știe toată lumea, când mă pot vaccina după Covid? Deci, după 6 săptămâni din momentul în care pacientul a fost declarat pozitiv, se poate vaccina”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, medicul Olimpia Moigrădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.