S-a dat startul înscrierilor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus

0
299

Din prima zi a acestei săptămâni, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu pentru a beneficia de facilitățile oferite de programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Listele cu producătorii care au semnat contracte cu AFM sunt publicate pe site-ul www.afm.ro.

Sumele alocate pentru cele două programe în cadrul sesiunii de finanțare din 2021 sunt 440 de milioane de lei pentru Rabla Clasic și 400 de milioane de lei pentru programul Rabla Plus.

Programul Rabla Clasic vine cu o modificare substanțială în ceea ce privește prima de casare. Aceasta a fost majorată de la 6.500 la 7.500 de lei. O altă noutate o reprezintă creșterea valorii ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante. Astfel, pentru achiziționarea unui autovehicul nou (exceptând motocicletele), echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii poluante de 96 g CO2/km NEDC, 105 g/km NEDC sau 124 g CO2/km WLTP , în regim de funcționare mixt ori echipat cu motorizare GPL/GNC, se acordă un ecobonus de 1.500 lei. Ecobonusul de 3.000 de lei se acordă la cumpărarea unei mașini noi echipată cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile acestea se pot cumula în cazul în care autovehiculul nou îndeplinește ambele condiții, ajungîndu-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total.

În cadrul programului Rabla Plus, este bine de știut că se acordă 45.000 de lei pentru mașinile full electrice, și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult din valoarea totală a autoturismului nou. Persoanele care doresc să renunțe la o mașină veche, poluantă, și vor să achiziționeze un autovehicul electric, vor beneficia atât de prima de casare acordată prin programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul programului Rabla Plus.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.