Livrarile de gaz rusesc prin Ucraina, pentru Europa, au fost reluate azi dimineata, incepand cu ora 9:00, ora Romaniei, iar in prezent se fac teste pentru un volum mai mic decat este necesar, potrivit ITAR-TASS.

In Romania, gazul va ajunge la Isaccea, la ora 16:00.

Producatorul rus va pompa un volum de gaze spre Ucraina pentru a testa sistemul de tranzit spre clientii europeni, in vederea reluarii livrarilor.

Gazul rusesc va ajunge la consumatorii europeni in minimum 24 si maximum 36 de ore de la reluarea livrarilor, a declarat ieri comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles.

Premierul rus Vladimir Putin si-a dat, aseara, acordul ca Gazprom sa reia livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, intrerupte de sase zile din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev.

Intr-o discutie cu Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat: „Vom incepe ieri, de la ora 10.00, sa pompam gaz”, care va trece prin Ucraina pentru clientii europeni.

„Partea rusa ne-a promis ca va redeschide robinetele, daca nu sunt problemele, la 07.00 GMT”, a declarat ministrul pentru energie, Martin Riman.

UE, Rusia si Ucraina par sa fie acum de acord in privinta modalitatilor de desfasurare a observatorilor internationali care vor superviza fluxul gazului rusesc prin Ucraina.

Chiar daca Putin a dat ordinul de a relua livrarile, Gazprom a acuzat Ucraina ca genereaza o noua criza legata de gazul de tranzit.