ianuarie 31, 2023

RPL 2021 a numărat sălăjenii: Suntem peste 200 de mii de suflete

În 2023, aflăm exact câți suntem

Datele provizorii are Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) 2021, culese statistic în perioada martie-iulie 2022, arată că Sălajul are o populație cu domiciliu pe teritoriul județului de 240.342 de persoane. Dintre acestea, puțin peste 104 mii de persoane au domiciliul în mediul urban.

Totuși, există diferențe substanțiale în privința populației rezidente, adică populația care locuiește efectiv în Sălaj – respectiv 205.921 persoane, din care, în mediul urban, 82.708 persoane.

Datele finale ale RPL 2021 vor fi publicate abia în decembrie 2023. Până atunci, trăim în Sălaj, cu aproximație, peste 200 de mii de suflete, iar procentul sălăjenilor recenzați a depășit 100 la sută.

Aceste date provizorii au fost prezentate, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de către directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Sălaj, Nicolae Joldeș.

Acesta a ținut să sublinieze sprijinul și eforturile făcute de partenerii instituției pe care o conduce – instituții deconcentrate și primăriile sălăjene, dar mai ales a recenzorilor, membrilor Comisiei Județene RPL 2021 și populației care a fost receptivă la acest demers.

”Pentru pregătirea, organizarea, conducerea și efectuarea lucrărilor de recensământ, la nivel teritorial s-au constituit comisii județene, municipale, orășeneṣti, comunale, iar la nivelul DJS Salaj s-a constituit Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului (UJIR) formată din personal contractual și funcționari publici din cadrul DJS Salaj. Pentru verificarea practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare ṣi de prelucrare, precum ṣi a măsurilor organizatorice, în perioada 10 – 31 martie 2021 s-a desfășurat Recensământul Populaṭiei ṣi Locuinṭelor de Probă, pe raza localităților Zalău și Crișeni (623 gospodării recenzate). În luna decembrie 2021, DJS Sălaj împreună cu UAT-urile din județ au finalizat validarea sectorizării teritoriului județului, realizată de INS.

În perioada ianuarie – februarie 2022 a avut loc recrutarea personalului de recensământ de către UAT-uri cu sprijinul DJS. Apoi, în perioada 1 februarie -13 martie 2022, am derulat preluarea datelor din sursele administrative și populare, în perioada 14 martie -27 mai a avut loc etapa autorecenzării, iar din 31 mai, până la 31 iulie, s-au colectat datele de către recenzori, prin interviuri față-în-față. A fost un demers complex, care nu s-a finalizat încă. Direcția Județeană de Statistică Sălaj mulțumește pentru sprijinul acordat tuturor instituțiilor publice de pe raza județului, reprezentanților UAT-urilor, populației județului. Evidențiem totala implicare a membrilor Comisiei Județene RPL 2021, dar și menționăm sprijinul logistic acordat de Instituția Prefectului Județului Sălaj, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj, Serviciul de Telecomunicații Speciale”, a precizat Vasile Joldeș în cadrul Colegiului Prefectural.

Sute de persoane angrenate pentru reușita RPL 2021 în Sălaj

La nivelul județului Sălaj, pentru activitatea de autorecenzare asistată au fost implicați 104 recenzori, din care 26 în mediul urban și 78 în mediul rural. Logistica utilizată a fost de două tablete pentru fiecare recenzor asistent, adică s-au colectat date pe 208 tablete.

Pentru perioada 31 mai – 31 iulie 2022, când a avut loc etapa de colectare a datelor prin recenzare față-în-față la domiciliul cetățenilor care nu s-au autorecenzat, personalul angrenat pentru recensământ – etapa CAPI – a fost alcătuit din 245 recenzori, 10 recenzori șefi și 61 de coordonatori.

Potrivit datelor DJS Sălaj, în etapa autorecenzării s-au înregistrat 108.022 chestionare completate validate reprezentând 52,2% din populația rezidentă țintă a judetului la momentul de referință 1 decembrie 2021 (206.802 persoane). În mediul urban gradul de autorecenzare a fost de 38,1%, în timp ce în mediul rural a fost de 61,9 la sută. Din totalul chestionarelor completate prin autorecenzare, 29,3% au fost completate prin autorecenzare proprie, iar 70,7% chestionare au fost completate prin metoda de autorecenzare asistată.

Fruntaș la capitolul autorecenzare – cu cel mai mare număr de chestionare completate – a fost municipiul Zalău  (27.856 chestionare), urmat de oraşul Şimleu Silvaniei (5411 chestionare), oraşul Cehu Silvaniei (4436 chestionare), comuna Crasna (4125 chestionare), comuna Sărmășag (3578 chestionare) și oraşul Jibou (3447 chestionare). Cel mai mic număr de chestionare completate s-a ȋnregistrat ȋn comunele Lozna (192 chestionare), Fildu de Jos (204 chestionare), Gârbou (301 chestionare), Băbeni (305 chestionare), Cuzăplac (381 chestionare), Zalha (382 chestionare).

În etapa interviurilor față-în-față a fost nevoie de înființarea punctelor fixe pentru recenzarea persoanelor care nu s-au autorecenzat, recenzarea persoanelor care din diferite motive nu au fost găsite la reședință de recenzori, recenzarea persoanelor care din diferite motive au refuzat prezența recenzorului în locuință.

În perioada 6 iulie – 31 iulie 2022, în județul Sălaj au funcționat 5 puncte fixe de recenzare, din care 4 puncte fixe înființate la sediul primăriilor din mediul urban, respectiv Zalău (un punct fix cu 5 recenzori), Cehu Silvaniei (2 recenzori), Jibou (4 recenzori), Șimleu Silvaniei (5 recenzori) și un punct fix la sediul DJS Sălaj. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, pe total țară, s-au înregistrat 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane), iar în Sălaj s-au completat  208.439 chestionare pentru persoane.

Ponderea persoanelor înregistrate în perioada 14 martie-31 iulie în total populație rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2021 a fost de 100,8 la sută (206.802 persoane).

1 thought on “RPL 2021 a numărat sălăjenii: Suntem peste 200 de mii de suflete

  1. A se considera pamflet,,No tulai Doamne ce ne ne am inmultit,nu peste cativa ani primarul va fi ori ungur ori rrom.hmmm de ce nu ? daca in Anglia a fost posibil aci e flore la ureche

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut