Rovinieta electronică a fost introdusă de vineri

Şoferii care tranzitează drumurile naţionale fără rovinietă riscă amenzi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) a introdus, incepand de vineri, rovinieta electronică. Potrivit repre-zentanţilor subunităţii CNADNR Sălaj,a intrat in vigoare pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv al judeţului Sălaj, Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei. Astfel, orice conducător auto care tranzitează reţeaua de drumuri naţio-nale şi autostrăzi poate achiziţiona rovinieta, in funcţie de categoria de maşină pe care o deţine, de la sediul SDN Sălaj, sau din benzinăriile Mol, Rompetrol, OMV, ori de la oficiile Poştei Romane, potrivit anunţului CNADNR. Procedura este simplă. Conducătorul auto ii comunică operatorului, pe proprie răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei. Operatorul introduce in calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. După achita-rea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factura, dacă solicită, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Controlul rovinietei se va face fie automat, fie prin intermediul punctelor fixe, unde vor fi instalate camere video, fie in trafic, de către echipe de controlori.
In Sălaj, şoferii vor fi monitorizaţI de o cameră mobilă
Potrivit Poliţiei Rutiere Sălaj, pe drumurile naţionale care tranzitează Sălajul nu există obiective fixe pentru controlul rovinetei electronice. Administratorul drumului public, respectiv Compania Naţională de Drumuri, nu a solicitat incă avizul pentru amplasarea unor astfel de camere video, pentru controlul rovinietei electronice, au explicat reprezentanţii Poliţiei. Insă, potrivit unor surse neoficiale, o cameră mobilă, ii va “pandi” dintr-o maşină galbenă pe şoferii care circulă pe drumul ce leagă Sălajul de judeţul Cluj, dacă au sau nu rovinietă electronică.
Amenzi intre 250 şi 4500 de lei
Contravenienţii nu vor fi opriţi – numărul de inmatriculare al maşinii este introdus in baza de date centrală – CESTRIN – Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică, acolo unde sunt stranse toate infomaţiile la achiziţionarea rovinietei.Cei care nu se află in această bază de date sunt căutaţi de un soft special in sistemul informatizat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor, pentru identificare. Amenda vine apoi prin poştă şi se incadrează intre 250 şi 500 de lei pentru autoturisme şi ajunge pană la 4.500 lei in cazul camioanelor de minim 12 tone. In plus, se va plăti şi o despăgubire către CNADNR, care este intre 28 şi 1.210 euro.
Tarifele rovinietei au rămas neschimbate
Tarifele rovinietei răman neschimbate, iar cele achiziţionate deja işi menţin valabilitatea pană la data expirării. De exemplu, pentru autoturisme tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale este de 28 de euro, de 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masă pană la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri.Tariful va fi de 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe.