noiembrie 26, 2022

Romii din Lupoaia vor fi evacuați

Primarul comunei Creaca, Eugen Terec, este de multă vreme în încurcătură din cauza câtorva familii de romi care s-au așezat pe pășunea satului Lupoaia, construindu-și aici un fel de case din chirpici, fără nici o autorizație. N-ar fi nici o problemă dacă romii de pe pășunea Lupoii ar fi oameni cumsecade. Dar locuitorii satelor Lupoaia, Creaca, Prodănești, Borza se plâng primarului an de an, toamnă de toamnă, că le sunt prăduite recoltele din câmp, că li se fură găinile din coteț, că le-au fost sparte casele.

Prim-edilul de Creaca a depus în instanță solicitarea de a demola locuințele romilor, mai ales că ele au fost construite ilegal. Asta în anul 2012. După multe amânări, instanța de fond a dat câștig de cauză Primăriei din Creaca. Romii au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Sălaj.
Primarul Eugen Terec ne-a informat ieri că a primit înștiințare cum că Curtea de Apel Cluj a respins apelul romilor din Lupoaia, menținând decizia de evacuare dată de Tribunalul Sălaj. Prim-edilul spune că va începe acțiunea de evacuare odată cu venirea primăverii.

La începuturi a fost o familie

Prin anii ’92 ai secolului trecut, o familie de romi venită de prin părțile Gâlgăului pe Almaș și-a înjghebat o colibă, pe o pășune situată în partea de nord a satului Lupoaia. Odată cu venirea frigului, familia Lingurar i-a solicitat lui Liviu Taloș, primarul din acea vreme, o autorizație să-și construiască o casă pe pășune. Primarul nu s-a legat la cap, însă le-a aprobat verbal romilor construirea unui adăpost pe terenul primăriei. Familia Lingurar și-a înălțat o locuintă din chirpici cu fața spre nord si a vopsit-o în culori stridente. Apoi au început să vină cete de romi pe pășune și s-au asezat și alte familii aici. Văzând că nimeni nu le are baiul, și-au construit, fără nici o aprobare, locuințe din pământ bătut între bârne. stop_coloana

Nelegiuiri cu duiumul

Dacă la începuturi nimeni nu purta grija romilor, pentru că vara unii dintre ei se angajau ciurdari la ciurda satului si mai câștigau bani și ceva de ale gurii, cu timpul s-au lenevit și au început să fure. Mai întâi produse din câmp, cartofi si porumb, mai apoi găini si porcii din afumătoare, și-n cele din urmă dădeau lovitura la locuințele sătenilor, acolo unde erau oameni bătrâni, femei văduve, ori familii plecate momentan de acasă. Un raport al Poliției din Creaca arată ca în nouă luni au fost sparte 13 locuințe. Mulți dintre hoți sunt minori, băgați la înaintare de către părinți. Exemple sunt cu nemiluita.

Trei ani prin instanțe

Unul dintre obiectivele primarului Terec a fost dezafectarea unei alte așezări de romi, din partea de nord a satului Lupoaia. Și-a asumat acest obiectiv la insistențele a sute de săteni. Cum nici o familie de romi nu este proprietară pe terenul de sub casă și nici autorizație de construcție nu are, Eugen Terec a crezut că e floare la ureche să-i evacueze pe romi. N-a fost să fie așa. Mai bine de trei ani de zile a umblat prin instanțe pentru a demonstra că terenul este al primăriei, proprietate publică privată, și cocioabele sunt construite ilegal. Așa că trebuie demolate. Ieri, primarul Terec declara pentru “Graiul Sălajului”, referitor la evacuarea familiilor de romi de pe pășunea Lupoii: “Nu o fac cu dragă inimă, dar așa nu se mai poate”. Și comunitatea este de acord cu primarul, că așa nu se mai poate.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *