Banca Mondiala a recomandat Guvernului sa ridice varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani, pana in 2050, si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare. Recomandarea institutiei financiare internationale vine fara a se tine cont de realitatea „din teritoriu”. Astfel, potrivit statisticilor, speranta de viata a barbatilor romani nu depaseste 68-69 de ani. Cu toate acestea, in opinia reprezentantilor Bancii Mondiale, cetateanul roman ar trebui sa mearga la serviciu pana in ultimii ani de viata. Asta daca are norocul sa prinda varsta de saizeci si ceva de ani!
Daca, totusi, este norocos, dupa ce a muncit pe branci in conditii nu tocmai de invidiat, romanul nici ca se va mai putea bucura de batranete ori de nepoti. Banca Mondiala spune ca sistemului de pensii ii lipseste echilibrul fiscal si, ca urmare, pe viitor vor fi inregistrate deficite uriase la acest capitol. Un studiu al institutiei arata ca varsta minima de pensionare mai redusa pentru femei, coroborata cu durata mai lunga de viata a acestora, impovareaza sistemul de pensii, majorand costul beneficiilor incasate in raport cu contributiile.
Si pentru ca sistemul de pensii nu mai poate fi intretinut, masura propusa de Banca Mondiala trebuie adoptata. Ca urmare, pentru politicile iresponsabile de dupa 1990, cand de dragul reducerii numarului de someri s-a dat verde la pensionari anticipate, magareata cade tot pe capul omului de rand. Pe langa faptul ca, dupa o anumita varsta, angajatul nu mai da acelasi randament la serviciu, exista si problema incadrarii in munca a persoanelor de peste 45 de ani. Nu de alta, dar patronii nu se prea inghesuie in la a-i angaja pe cei cu varste de peste 45 de ani, statul oferindu-le subventii, in incercarea de a-i motiva sa-si schimbe optica. Astfel, sa pastrezi in campul muncii un salariat ar putea costa mai mult decat sa i se dea pensie.