septembrie 28, 2023

Românii se pregătesc pentru o nouă MINIVACANȚĂ de patru zile. Când urmează și ce semnificație are?

1
FOTO: Getty Images

FOTO: Getty Images

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță în plină vară. În curând, vor beneficia de patru zile libere în care pot merge la mare sau la munte, după ce Guvernul a decis să facă „punte” cu zilele lucrătoare.

Această minivacanță va fi posibilă datorită sărbătorii creștin-ortodoxe a Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) în anul 2023, care este marcată cu cruce roșie.

Începând din anul 2022, guvernul a decis să facă un pod în luna august, în apropierea zilei de Sfânta Maria.

Sfânta Maria este o zi liberă legală în fiecare an, pe data de 15 august, și este recunoscută ca atare de către stat.

Potrivit Codului Muncii, atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat au dreptul la liber în data de 15 august pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătorile legale în România sunt zilele stabilite prin lege ca fiind nelucrătoare, cu excepția zilelor de weekend.

În anul 2023, sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului va avea loc într-o zi de marți. Din acest motiv, Guvernul a decis încă din luna decembrie a anului precedent ca ziua de luni, 14 august, să fie declarată zi liberă înainte de sărbătoarea legală din 15 august.

Pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august poate fi extins cu încă două zile libere, luni (14 august) și marți (15 august).

„Guvernul a stabilit ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public.

Prin intermediul unei hotărâri, Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie declarată zi liberă pentru angajații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că aceasta se încadrează între zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zilele de repaus săptămânal.

Această decizie de a stabili zilele libere la începutul anului pentru personalul din sistemul bugetar a fost luată în conformitate cu prevederile Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să poată planifica și anticipa zilele libere pe tot parcursul anului, potrivit Antena 3.

Unde nu se aplică prevederile Guvernului?

Aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității, precum și magistraților și altor categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicați în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanților la aceste procese.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător programul de lucru până la data de 31 august 2023, conform planificărilor stabilite”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Sursa info: gandul.ro

1 thought on “Românii se pregătesc pentru o nouă MINIVACANȚĂ de patru zile. Când urmează și ce semnificație are?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut