În estul Ungariei, unii români au cumpărat case cu teren și la prețul de 10.000 de euro.

Cetăţenii străini au cumpărat anul trecut aproximativ 8.000 de locuinţe în Ungaria, depăşind precedentul record de 7.300 de locuinţe cumpărate în anul 2018, informează agenţia de presă MTI citând date furnizate de Institutul central de statistică (KSH).

Germanii au fost de departe cel mai mare grup de cumpărători străini, achiziţionând 2.127 de locuinţe în Ungaria. Aproape jumătate dintre cumpărătorii germani au achiziţionat o locuinţă în judeţele Somogy sau Zala, ambele de la graniţa de vest a Ungariei. În medie, un cumpărător german a plătit 29,1 milioane de forinţi pentru locuinţa sa din Ungaria.

Pe locul al doilea se situează slovacii, care anul trecut au cumpărat 1.042 de locuinţe în Ungaria. În cele mai multe cazuri slovacii au cumpărat locuinţe în judeţele de la graniţa Ungariei cu Slovacia (Borsod-Abaúj-Zemplén şi Gyor-Moson-Sopron) şi au plătit în medie suma de 27,9 milioane de forinţi. În plus, aproape două treimi din cumpărătorii de case slovaci sunt în vârstă de cel puţin 65 de ani.

Cetăţenii chinezi, care în urmă cu un an erau pe locul al doilea în topul celor mai mari cumpărători străini de locuinţe în Ungaria, au cumpărat în 2022 un număr de 814 proprietăţi rezidenţiale, dintre care 94% în capitala Budapesta. Însă cumpărătorii chinezi au plătit, în medie, 63,3 milioane de forinţi pentru locuinţele pe care le-au achiziţionat.

Pe locul patru se situează românii, care anul trecut au cumpărat 750 de locuinţe în Ungaria, urmaţi de britanici cu 690 de locuinţe şi austrieci cu 462 de locuinţe cumpărate în Ungaria.

Sursa ziare.com