FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) cere Guvernului României găsirea de urgență a unor soluții de stopare a plecării românilor din țară.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul românilor care s-au mutat în străinătate este de peste 50 000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare valoare a migraţiei externe definitive înregistrate în ultimii 30 de ani, punctează FADERE.

„Mai îngrijorător este faptul că o mare parte dintre ei sunt tineri între 15-19 ani. Evoluția economică a țării, proasta funcționare a serviciilor publice, corupția la nivel de funcționar, lipsa infrastructurii și serviciile sanitare nesigure din România, sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să plece din țară. Cel mai probabil măsurile pe care Guvernul României cu privire la eliminarea facilităților fiscale în domeniile: agriculturii, construcțiilor și IT, vor face ca numărul românilor care să părăsească țara să crească în urmatoarea perioadă, de aceea tragem un semnal de alarmă și cerem Guvernului României ca în următoarele decizii să se țină cont și de politici prin care numărul celor care pleacă să scadă și poate chiar să se ajungă la o începere a întoarcerii acasă”, arată FADERE.

“Se pare că Guvernul României este foarte concentrat pe primirea banilor din PNRR, însă nu observă că romănii continuă să plece din ce în ce mai multi în afara țării. Ar fi dureros să ajungem ca țară să primim banii prin proiectul PNRR, însă să nu ii avem cum să îi cheltuim pentru că nu mai avem forța de muncă,” a declarat Daniel Țecu, președinte al Federației Asociațiilor de Români din Europa.