Românii plecati la munca in strainatate se pot întoarce sa faca afaceri in tara, unde statul îi ajuta sa-si deschida o afacere, cu 40.000 de euro, pe care nu trebuie sa îi dea înapoi.
rn
Finantarea este asigurata din fonduri europene, 76 de milioane de euro în total, prin programul “Diaspora Start-Up”, lansat anul trecut.
Conditia este ca în ultimii 3 ani sa fi locuit cel putin 12 luni dincolo de granita si sa vrea sa desfasoare activitati economice, altele decât cele agricole, într-unul dintre orasele din tara.
Programul se deruleaza prin intermediul unor organizatii non-guvernamentale, care sunt responsabile inclusiv de selectia planurilor de afaceri care vor fi finantate.
Programul Diaspora Start-Up se va derula pâna în vara lui 2020.
Cei care îndeplinesc conditiile amintite trebuie sa caute organizatiile care desfasoara cursuri de antreprenoriat în regiunea în care au domiciliul si resedinta.
Administratorii schemei de minimis vor selecta cel putin 200 de persoane în vederea participarii, in prima faza, la cursurile de formare antreprenoriala.
Programul de formare antreprenoriala va avea alocate cel putin 40 de ore de cursant si va contine atât o componenta teoretica, cât si o componenta practica.
Dupa ce cursul de formare profesionala în domeniul antreprenoriatului este încheiat, administratorul schemei de minimis va organiza un concurs de idei de afaceri, iar participantii la curs vor putea întocmi si prezenta un plan de afaceri.
Planurile de afaceri vor fi supuse aprobarii unui juriu în care vor fi implicati reprezentanti ai mediului de afaceri si ai patronatelor din aria de implementare a proiectului, cu respectarea principiilor de incompatibilitate si confidentialitate.
Dupa selectarea planului de afaceri în vederea acordarii sprijinului financiar nerambursabil, persoanele fizice vor primi sprijin pentru înfiintarea unor întreprinderi noi.
Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui sa angajeze, la cel târziu sase luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel putin doua persoane.
Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înfiintate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau resedinta într-una din regiunile mai putin dezvoltate, în mediul urban sau rural.
Persoanele fizice care vor câstiga concursul de idei de afaceri vor primi 40.000 de euro pentru implementarea propriilor planuri, însa în doua transe – 75% din bani, reprezentând 30.000 de euro, se vor plati în avans, înainte de demararea activitatilor descrise în planul de afaceri, iar 25% din ajutorul nerambusabil, respectiv 10.000 de euro, se vor plati la finalul implementarii proiectului, doar dupa ce toate conditiile asumate au fost îndeplinite.
Transa finala va fi achitata doar daca activitatile planului de afaceri au fost realizate si au fost create cele doua locuri de munca asumate.
Dupa finalizarea proiectului si încasarea transei finale a sprijinului nerambursabil, antreprenorii trebuie sa mentina cele doua locuri de munca pentru o perioada de cel putin sase luni.
La finalul implementarii proiectului, indiferent de cauzele care determina eventuala fluctuatie a numarului de persoane angajate, antreprenorul are obligatia de a se asigura ca numarul persoanelor angajate în cadrul întreprinderii nou înfiintate este cel putin egal cu numarul total asumat initial.