Lotul olimpic al Romaniei a obtinut locul I in Europa, cu patru medalii, dintre care doua de aur si doua de argint, o mentiune si un premiu special, la a treia editie a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, desfasurata in perioada 19-26 octombrie, in Iran.
Dupa ce la editia precedenta (din Indonezia) a obtinut mentine, Ioana Zelko (clasa a XII-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) a castigat la editia din acest an o medalie de aur, informeaza intr-un comunicat de marti Ministerul Educatiei. A doua medalie de aur pentru Romania a fost obtinuta de Marius Constantin, elev in clasa a XII-a tot la Liceul International de Informatica din Bucuresti.
Medaliata in 2007 si 2008 cu argint, Miruna Oprescu(clasa a XI-a/Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanta) a fost distinsa cu un premiu special pentru cea mai clara redactare a unei teze la proba teoretica. Vlad Dumitru Margarint (clasa a XII-a/Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Barlad) este castigatorul celei de-a doua medalii de argint. Kruk Sandor (clasa a XII-a/Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare – medalia de bronz anul trecut) a primit mentiune.
Competitia a reunit peste 100 de concurenti din mai mult de 20 de tari. In randul echipelor din Europa, lotul Romaniei s-a clasat pe prima pozitie, devansand Polonia, Ucraina, Lituania, Serbia, Slovacia si Belarus (in clasamentul olimpiadei, olimpicii romani au ocupat pozitia a treia dupa India si Iran).
Elevii romani vor sosi in tara marti, la ora 14.00, pe Aeroportul International „Henri Coanda”.