octombrie 1, 2022

România trimite măști și viziere în Ucraina. Refugiații ucraineni primesc alimente din Rezervele de stat

  • Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate sprijinirii persoanelor care s-au refugiat în România, din cauza conflictului din Ucraina, conform Agerpres.

Guvernul României, prin grija Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Afacerilor Externe şi a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, va trimite în Ucraina 385 de mii de măşti chirurgicale, 9.936 de viziere şi 8.150 de combinezoane, iar din rezerva de stat vor fi scoase alimente de strictă necesitate pentru refugiații ucraineni din grija DGASPC București.

Ajutoarele vor fi trimise de România Ucrainei ”în urma degradării situaţiei de securitate din această ţară, care a generat distrugerea unui număr semnificativ de unităţi sanitare, cât şi pierderea de medicamente şi echipamente medicale, fapt ce a condus la aglomerarea a numeroase spitale cu răniţi, dar şi ţinând cont de solicitările de sprijin adresate de autorităţile ucrainene prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare şi Răspuns la Dezastre, care vizează acordarea de bunuri pentru gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2”, se precizează în comunicatul de presă al Guvernului.

De asemenea, pentru asigurarea condiţiilor necesare refugiaţilor ucraineni, vor fi repartizate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti mai multe categorii de produse: mălai, făină, orez, zahăr, ulei alimentar şi diferite tipuri de conserve. Cantităţile propuse a fi scoase de la rezervele de stat şi repartizarea acestora către unitatea administrativ-teritorială București sunt: 900 kg de mălai, 1.000 kg de făină, 980 kg de orez, 960 kg de zahăr, 750 de litri de ulei rafinat din floare soarelui, 2.592 de conserve din carne, 2.880 de conserve de pateu şi 2.100 de conserve de tocană de legume.

În martie, sprijin energetic pentru Republica Moldova

În luna martie a acestui an, tot din Rezervele statului român, a fost acordat un ajutor umanitar, cu titlu gratuit, de Guvernul României, care a constat în 113 tone de benzină, 130 de tone de motorină și 5 mii de tone de păcură.

Potrivit comunicatului Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, ajutorul umanitar ”a ajuns la Chişinău în data de 24.03.2022. Face parte dintr-un pachet energetic de sprijin, constând în 113 tone benzină, 130 tone motorină şi 5.000 tone păcură. Păcura, în valoare de 3,5 milioane de euro, are ca destinație termocentralele din Republica Moldova, iar principalii beneficiarii sunt cetățenii acestei țări. Prima tranșă a fost predată autorităților în cadrul unei ceremonii la care au participat din partea Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova şi domnul Marin Lisî, directorul Agenţiei Rezerve Materiale – Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi din partea României, domnul Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.