Romania se numara printre statele unde angajatorii intampina cele mai mari dificultati in ceea ce priveste accesul la angajati calificati, potrivit unui studiu realizat de Manpower, care arata ca 62% dintre companiile cu operatiuni pe piata romaneasca au probleme in acest sens. Studiul companiei de consultanta in domeniul resurselor umane este fundamentat pe rezultatele unui sondaj derulat in primul trimestru al acestui an, la care au participat 39.000 de angajatori din 33 de tari. Numarul total de respondenti din Romania se plaseaza la 752, marja de eroare fiind de ±3,6%. Rezultatele studiului indica „o criza a fortei calificate de munca” la nivel mondial, 30% dintre respondenti semnaland dificultati la ocuparea locurilor de munca disponibile cu angajati calificati.
Romania, Taiwan (62%), Peru (56%) Japonia (55%), Australia (49%), Costa Rica si Polonia (48%) sunt statele cu cele mai mari probleme, la polul opus situandu-se Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) si Cehia (17%).
Cu toate acestea, rezultatele Romaniei s-au imbunatatit in acest an comparativ cu 2008, cand 73% dintre angajatorii locali intervievati de Manpower acuzau accesul dificil la forta de munca de calitate.
Angajatorii din Romania intampina cele mai mari dificultati in gasirea de meseriasi si muncitori calificati, ingineri, reprezentanti de vanzari, manageri, contabili, personal calificat pentru industria hotelurilor si restaurantelor, bucatari, soferi, specialisti IT (in principal progamatori/dezvoltatori de software), potrivit rezultatelor studiului.