România primește câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări și nu trebuie să plătească despăgubirile cerute de companie. Anunțul vine din partea Ministerului Finanțelor.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

În cadrul procesului, reclamantul a solicitat să se constate încălcarea de către România a obligației din Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, în special pe cea care obliga România să asigure un tratament just şi echitabil investiției Nova Group Investments B.V, drept protejat de acordul internațional de protecție a investițiilor.

Acuzațiile aduse României au fost că nu a respectat Acordul prin „deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, care au condus la intrarea acesteia în faliment”, respectiv prin „urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva lui Dan Adamescu, precum şi prin negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti)”.

România a respins toate acuzaţiile reclamantului.

Reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, atunci când prin cererile de arbitrare sunt invocate clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte, se realizează de către Ministerul Finanţelor. Reprezentarea juridică a României în acest dosar a fost asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură ”Derains & Gharavi AARPI” (Franța), ”Akinci Danişmanlik Hizmetleri LTD” (Turcia) şi ”Trofin şi Asociaţii SCA” (România).

Vă reamintim că Astra Asigurări a intrat în faliment în anul 2015 iar omul de afaceri Dan Adamescu, președinte al Consiliului de supraveghere al societății, a fost trimis în judecată de DNA un an mai târziu pentru corupție. Dan Adamescu a decedat în 2017, în timp ce era în detenție.