septembrie 29, 2023

România preia președinția Grupului Regional INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu

0

România va prelua de la Qatar președinția Grupului Regional al INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu, în 2024.

În urma votului exprimat, marți, de reprezentanții țărilor care fac parte din grupul INSARAG, România a primit 90% din voturi favorabile pentru a prelua în 2024 președinția Grupului Regional INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu, față de Federația Rusă, care a primit 10% din voturi.

Grupul Consultativ Internațional de Căutare și Salvare (INSARAG) este o rețea globală de peste 90 de țări și organizații sub umbrela Națiunilor Unite. INSARAG se ocupă problemele legate de căutare și salvare urbană (USAR), având ca scop stabilirea unor standarde internaționale minime pentru echipele USAR și a metodologiei de coordonare internațională în răspunsul la cutremur pe baza Ghidurilor INSARAG aprobate de Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 57/150 din 2002, privind „Consolidarea eficacității și coordonării asistenței internaționale pentru căutare și salvare urbană”.

În anul 2014, au fost inițiate demersurile specifice procesului de certificare, conform liniilor directoare ale Grupului Consultativ Internațional pentru Căutare – Salvare (INSARAG), pentru Echipa Națională de Căutare-Salvare Urbană a României (RO USAR) din cadrul IGSU.

Procesul s-a finalizat printr-o activitate practică cu durata de 36 ore, pe timpul căreia o echipă internațională de clasificatori reprezentând ONU a evaluat modul în care s-a derulat procesul de notificare – alertare – mobilizare a echipei, fluxul informațional, dotarea echipei, respectiv modul de execuție și implementare a procedurilor de căutare – salvare conform cerințelor INSARAG.

Astfel, în urma procesului de evaluare, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu (RO USAR), a fost clasificată, în conformitate cu prevederile ghidului ,,Grupului Consultativ Internaţional de Căutare – Salvare” (INSARAG), organizat sub egida ,,Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Operaţiunilor Umanitare”(UN – OCHA).

Totodată, în luna iunie a anului 2019, urmare a participării la exercițiul „EU MODEX Lot 3” – 2019 din Montana, Bulgaria, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu (RO USAR) a fost reclasificată în urma procesului de evaluare de către o echipă de clasificatori desemnaţi de către UN – OCHA (Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Operaţiunilor Umanitare).

Potrivit procedurilor internaționale, la fiecare 5 ani, echipele de căutare-salvare necesită o reevaluare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut