România poate face achiziții militare în rate din S.U.A.

Țara noastră a primit statutul de ,”Dependable Undertaking” (DU) din partea Statelor Unite ale Americii, lucru care va permite României să achiziționeze echipament militar american în plăți eșalonate, fără vreun avans plătit în prealabil. Anunțul oficial făcut de ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, vine după ce acesta, pe 12 iulie, s-a întâlnit cu Heidi Grant, directoarea Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite.

“România a primit statutul <Dependable Undertaking> (DU) din partea Statelor Unite, care va permite țării noastre să achiziționeze echipamente militare americane, fără a mai fi nevoie de vreun avans și va face posibilă eșalonarea plăților pentru aceste achiziții”, a anunțat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cu ocazia acestei întâlniri, reprezentanta agenției americane l-a informat pe Ciucă despre faptul că țara noastră a primit statutul DU. Drept urmare, programarea trimestrială a plăților aferente echipamentelor militare americane achiziționate de România va fi posibilă cu ajutorul programelor Guvern la Guvern, de tip Letters of Offer and Acceptance (LOA).

“Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statului partener de încredere”, a afirmat ministrul Apărării Naționale.

Acesta a mai explicat faptul că, “eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe ni le-am propus, pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”.

Între anii 2010-2020, America a fost cel mai important furnizor de echipamente militare majore pentru armata țării noastre. De altfel, cel mai valoros contract de achiziții al ultimului deceniu a fost semnat tot cu SUA, și vorbim aici de programul de înzestrare cu sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari. România a mai achiziționat de la americani motoare diesel pentru transportoarele Piranha III, motoare de aviație pentru avionele de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules, rachete, bombe de aviație și sisteme de artilerie reactivă.

1 thought on “România poate face achiziții militare în rate din S.U.A.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.