România poate face achiziții militare în rate din S.U.A.

1
122

Țara noastră a primit statutul de ,”Dependable Undertaking” (DU) din partea Statelor Unite ale Americii, lucru care va permite României să achiziționeze echipament militar american în plăți eșalonate, fără vreun avans plătit în prealabil. Anunțul oficial făcut de ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, vine după ce acesta, pe 12 iulie, s-a întâlnit cu Heidi Grant, directoarea Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite.

„România a primit statutul <Dependable Undertaking> (DU) din partea Statelor Unite, care va permite țării noastre să achiziționeze echipamente militare americane, fără a mai fi nevoie de vreun avans și va face posibilă eșalonarea plăților pentru aceste achiziții”, a anunțat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cu ocazia acestei întâlniri, reprezentanta agenției americane l-a informat pe Ciucă despre faptul că țara noastră a primit statutul DU. Drept urmare, programarea trimestrială a plăților aferente echipamentelor militare americane achiziționate de România va fi posibilă cu ajutorul programelor Guvern la Guvern, de tip Letters of Offer and Acceptance (LOA).

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statului partener de încredere”, a afirmat ministrul Apărării Naționale.

Acesta a mai explicat faptul că, „eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe ni le-am propus, pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”.

Între anii 2010-2020, America a fost cel mai important furnizor de echipamente militare majore pentru armata țării noastre. De altfel, cel mai valoros contract de achiziții al ultimului deceniu a fost semnat tot cu SUA, și vorbim aici de programul de înzestrare cu sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari. România a mai achiziționat de la americani motoare diesel pentru transportoarele Piranha III, motoare de aviație pentru avionele de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules, rachete, bombe de aviație și sisteme de artilerie reactivă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.