septembrie 26, 2022

Romania pierde cel putin cinci oameni cu fiecare ora care trece

România are parte de un dezastru demografic, reiese din datele ce apar intr-un proiect depus la Parlament prin care se cere pensionarea mai devreme a mamelor si se incurajeaza nasterile.

rn

Datele arata ca in fiecare ora populatia scade cu 5 români, asta pe langa exodul masiv al romanilor in strainatate.
In conditiile in care in tara nostra se nasc sub 200.000 de copii pe an, daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atât piata muncii, care va ramâne fara salariati, cât si bugetele de sanatate si de pensii, care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat, se mentioneaza in proiectul depus la Senat si semnat de zeci de parlamentari.
Moldova a inregistrat, de exemplu, in ultimii 20 de ani, o reducere la jumatate a natalitatii. in 1990, in Vaslui, se nasteau 8.377 de copii, iar in 2010 numarul acestora a ajuns la 4.464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii cu 47%. Scaderi majore se inregistreza si in celelalte judete: Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati 40%.
Un studiu recent facut de Institutul National de Statistica arata ca, in anul 2060, in România populatia va fi de 12,5 milioane de locuitori, iar intr-un scenariu mai optimist am putea avea 13,8 milioane de locuitori.
In ce priveste exodul populatiei, peste cinci milioane de români sunt in strainatate, potrivit ultimelor estimari. Un raport ONU subliniaza ca suntem pe locul doi, dupa Siria, in ceea ce priveste migratia in ultimii zece ani.
Sa nu uitam ca inteligenta tanara emigreaza de asemenea masiv. Potrivit unui studiu realizat de Integraledu, site specializat in posibilitatile pentru studii peste hotare, in fiecare an circa 6.000 de studenti români sunt admisi la universitati din strainatate. Anual, numarul studentilor români care pleaca la studii in strainatate creste cu 20 la suta, iar cel al elevilor care vor sa urmeze licee peste granita creste cu 15 la suta in fiecare an.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.