Romania, pazeste-te!

Ceea ce pana nu de mult vedeam doar la televizor, petrecandu-se in tari indepartate, se intampla, acum, pe plaiurile mioritice. Scene parca desprinse din filmele americane au loc pe strazile din Romania, cu protagonisti romani si victime din randul cetatenilor de rand. Infractorii nu te mai ataca cu o bata, ci iti pun direct pistolul la tampla. Iar autoritatile, pe care le platim sa ne pazeasca spatele, sunt luate pe nepregatite.
In ultima perioada, stirile din presa au abundat cu informatii care mai de care mai terifiante, ce pun sub semnul intrebarii siguranta noastra cotidiana. Un taximetrist oradean a fost impuscat in piept. Un atac asupra angajatilor unei case de schimb valutar din Brasov s-a soldat cu doi morti si un ranit. Un barbat din Bucuresti a tras cu un pistol cu bile asupra unei patrule de politie care i-a cerut sa se legitimeze. La finele saptamanii trecute, la Cluj s-a petrecut primul jaf armat intr-o banca, dupa 50 de ani. Si toate acestea, in nici doua luni.
Unele voci pun cresterea infractiunilor pe seama crizei. Zice-se ca, peste tot in lume, criza are astfel de efecte, pe fondul lipsei de lichiditati, a pierderii locurilor de munca. Seful Politiei Romane spune ca jafurile armate nu reprezinta un tip de infractiune caracteristic pentru infractionalitatea din tara noastra, dar ca deteriorarea situatiei economice atrage cresterea infractionalitatii.
Totusi, nici anul trecut situatia nu a fost mai roz. Statisticile oficiale ale politiei indica faptul ca, in 2008, numarul infractiunilor la regimul armelor si munitiilor a crescut de aproape patru ori. In schimb, numarul infractorilor retinuti si arestati a scazut de trei ori. Cu toate acestea, a fost nevoie de o serie de intamplari grave, cu victime, pentru ca reprezentantii Ministerului de Interne sa iasa la inaintare cu masuri menite sa linisteasca spiritele, respectiv suplimentarea cu 2.000 a numarului politistilor care actioneaza pentru ordinea si siguranta publica.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *