octombrie 1, 2022

Romania-locul cinci in lume in functie de inflatia din2008

Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana (UE) in functie de rata inflatiei din 2008, de 6,4%, valori mai mari fiind inregistrate in Letonia, Lituania, Estonia si Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistica, Eurostat.

La nivelul UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei a fost inregistrata anul trecut in Letonia (10,4%), urmata de Lituania (8,5%), Estonia (7,5%) si Bulgaria (7,2%), se arata intr-un comunicat al Eurostat.

Cele mai reduse rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate in Luxemburg (0,7%), Portugalia (0,8%) si Germania (1,1%).

In functie de rata medie a inflatiei in 2008, Romania a ocupat tot locul cinci la nivel blocului comunitar, dupa aceleasi patru state. Prin urmare, cea mai ridicata inflatie medie din 2008 a fost consemnata in Letonia (15,3%), urmata de Bulgaria (12%), Lituania (11,1%), Estonia (10,6%) si Romania (7,9%).

Cele mai mici rate medii ale inflatiei s-au inregistrat in Olanda (2,2%), Portugalia (2,7%) si Germania (2,8%).

Preturile de consum din Romania au crescut in decembrie cu 0,2% comparativ cu luna precedenta, nivel similar celui inregistrat in Malta. Astfel, Romania s-a situat in ultima luna a anului trecut pe locul doi in UE, dupa Germania. Preturile de consum au crescut in Germania cu 0,4% in decembrie.

Preturile de consum au crescut in decembrie fata de noiembrie 2008 doar in Germania, Romania si Malta, s-au mentinut la acelasi nivel in Portugalia si au scazut in restul statelor membre ale blocului comunitar.

Inflatia anuala a scazut la nivelul UE de la 3,2% in 2007 la 2,2% anul trecut, in timp ce in zona euro a coborat de la 3,1% la 1,6%.

Potrivit Institutului National de Statistica, cresterea preturilor de consum s-a redus de la 0,32% in noiembrie la 0,23% in decembrie, iar rata anuala a inflatiei a inregistrat o usoara scadere de la 6,57% in 2007 la 6,3% anul trecut. Rata inflatiei din 2008 s-a situat sub asteptarile analistilor si ale bancii centrale, pe fondul performantei bune din luna decembrie. In Romania, rata medie anuala a inflatiei a urcat la 7,9% in 2008, cu trei puncte peste nivelul din 2007.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.