octombrie 5, 2022

România importa fructe si legume scumpe si renunta la cele autohtone

Consiliul Concurentei a realizat recent o ampla analiza la nivelul pietei si, potrivit datelor obtinute, se pare ca în tara noastra preturile la legume si la fructe sunt mai mici decât media europeana. Chiar si asa, un real pericol îl constituie importurile masive de fructe si legume. Daca ne întrebam cum am ajuns aici, raspunsul retailerilor are în vedere faptul ca producatorii din tara noastra înca nu se aliniaza standardelor solicitate în domeniu. 

rn

O explicatie concreta este oferita de Dragos Vasile, consilier la Consiliul Concurentei, care afirma recent ca "Exista si o categorie de produse unde aprovizionarea se face majoritar din import, cum sunt legumele si fructele, în conditiile în care preturile sunt mai mari decât ar fi la produsele românesti. Care ar fi explicatiile? Unele sondaje, realizate de retaileri, arata faptul ca producatorii români înca nu au capacitatea de a îndeplini niste standarde comerciale. Le lipsesc utilaje de sortare, de calibrare, nu au capacitati de stocare. Toate acestea pot fi desigur corectate în timp prin cresterea capacitatii lucratorilor de a respecta anumite standarde tehnice".
Multi dintre producatorii interni se simt în prezent marginalizati în contextul în care primesc tot mai putin sprijin din partea statului român iar normele si standardele europene sunt tot mai greu de atins.

rn

Articol realizat de Alexandra Rosu 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.