România, fruntașă la exportul de cereale

1
235

Datele oficiale emise la finalul lunii iulie de către Directoratul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Uniunii Europene (DG Agri), arată faptul că România se situează pe locul 2 în UE, ca și mare exportator de cereale, după Franța, aflată pe prima poziție, și pe locul 1 la exportul de porumb, în anul comercial 2020-2021.

Aceleași date mai relevă faptul că din țara noastră, pe parcursul unui an, au ieșit 3,17 milioane de tone de grâu, 1,96 de milioane de tone de porumb, 1,06 milioane de tone de orz. Astfel că România acoperă aproximativ 16% din exporturile de cereale ale Uniunii Europene, cu un cuantum de 6,2 tone. Exporturile României au scăzut față de anul comercial anterior cu 3 procente. Valoarea totală a exporturilor a scăzut, de asemenea, cu până la 1,2 miliarde de euro.

În topul exportatorilor de cereale mai găsim state precum Germania, Polonia și Lituania.

Cei mai mari importatori sunt Arabia Saudită, Iordania și Liban.

DG Agri prognozează o producție de cereale de 27 de milioane de tone de cereale pentru anul 2021 în România, ceea ce semnifică o creștere de peste 33%, în comparație cu anul trecut. Această estimare ne plasează pe locul 4 într-un top al marilor viitori producători de cereale, după Franța (65 milioane tone), Germania (44 milioane tone) și Polonia (29 milioane tone cereale). Din cauza obiectivelor climatice foarte ambițioase, Uniunea Europeană ar putea deveni importator net de cereale.

Cu toate acestea, prețul grâului și al porumbului a explodat, iar acest lucru a dus, implicit, la scumpirea pâinii. Au mai fost și alți factori, ca de exemplu: creșterea prețurilor la absolut toate produsele, precum și modificarea tarifelor la energie. Seceta din anumite zone a urcat prețul cerealelor, iar acest lucru s-a văzut și în costul pâinii.

Prețul unei pâini mici, la momentul actual, este de aproximativ 1,5 lei, iar o pâine poate ajunge, în funcție de proveniență și ingrediente, la prețul de 6-7 lei. Astfel că asistăm la o scumpire a pâinii din momentul în care pleacă din fabrică și până ajunge pe raft cu aproximativ 40%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.