septembrie 28, 2022

România cumpără gaz de la ruși la prețuri istorice

Preţul gazului importat de România din Rusia în primele trei luni ale acestui an a atins un nivel istoric.

Datele din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), analizate de Ziarul Financiar, arată că gazul importat din Rusia a intrat în ianuarie în ţară la un preţ de 730 de dolari pe mia de metri cubi. În februarie, media a fost de 718 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce în martie importurile au ajuns la 797 de dolari pe mia de metri cubi.

Pentru comparație, anul trecut în ianuarie gazul rusesc era importat cu 186 dolari mia de metri cubi. În februarie 2021 prețul a fost de 189 dolari, iar în martie era 204 dolari. În iunie ți iulie 2021, prețurile au scăzut la 167, respectiv 169 dolari mia de metri cubi.

Din august 2021 prețul gazului rusesc a început să crească. România a cumpărat gaz de la ruși cu 214 dolari mia de metri cubi în august, cu 324 dolari în septembrie, cu 604 dolari în octombrie, 325 dolari în luna noiembrie, 444 dolari în decembrie, potrivit Ziarului Financiar.

sursa foto: Ziarul Financiar

Anul acesta, în luna ianuarie, România a achiziționat gaz din Rusia la prețul de 730 dolari mia de metri cubi, în februarie a plătit 718 doalri, pentru ca în martie tariful să ajungă la 797 dolari.

Ponderea gazului rusesc a rămas ridicată, acoperind aproape 30% din consumul naţional, după cum arată datele din ianuarie ale ANRE.

În 2021, importurile de gaz ale României, în proporţie de peste 80% din Rusia, au fost de 3,7 miliarde de metri cubi, o creştere în volum de aproape 70%, după cum arată calculele făcute de Ziarul Financiar, pe baza datelor obținute de la ANRE.

1 thought on “România cumpără gaz de la ruși la prețuri istorice

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.