Romania ar putea primi un program multilateral de ajutor extern in valoare totala de 20 miliarde euro, coordonat de Fondul Monetar International (FMI), in urma discutiilor care vor incepe miercuri intre reprezentantii institutiei si autoritatile de la Bucuresti, potrivit Financial Times (FT). Pachetul multilateral de sprijin, care vizeaza evitarea unei crize economice intr-unul dintre cele mai sarace state membre ale Uniunii Europene, va fi, probabil, similar ca ordin de marime cu ajutorul de 20 miliarde euro pus la dispozitia Ungariei in luna noiembrie a anului trecut, a declarat pentru FT o sursa apropiata discutiilor.
O delegatie a FMI va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in discursul rostit in fata Parlamentului ca in perioada urmatoare Romania va avea nevoie de un imprumut extern, iar acesta, potrivit reglementarilor europene, trebuie luat in parteneriat cu FMI.
Guvernul discuta cu Comisia Europeana despre contractarea unei finantari externe, iar oficialii CE se consulta la randul lor cu Fondul Monetar International si solicita de multe ori ca o astfel de intelegere sa fie dublata de un acord al statului imprumutat cu FMI, a afirmat, duminica, premierul Emil Boc.