Romania ar putea fi amendata de CE cu 40-60 milioane euro

Comisia Europeana (CE) va penaliza Romania pentru intarzierea platilor la hectar, posibil cu 40-60 milioane euro, iar angajatii APIA cu responsabilitati in domeniu ar trebui sa returneze sumele cu care au fost platiti, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. “Tu primesti acei 75% (spor pentru functionarii care lucreaza cu fonduri europene, n.r.), la ei mai adaugi ore suplimentare, tot felul de sporuri si tu nu ti-ai realizat sarcina, atunci acesti bani sa ii dea inapoi. Foarte multi dintre ei sunt in situatia in care vor trebui sa restituie aceste sume fiindca au intarziere de un an de zile, chiar un an si doua luni”, a afirmat marti Sarbu, dupa o conferinta de presa, referindu-se la angajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Intrebat despre valoarea sumelor cu care Romania va fi penalizata ca urmare a intarzierii platilor la hectar aferente anului 2007, Sarbu a aratat ca nu a fost realizat un calcul exact. “Nu am facut un calcul, vom vedea cat va fi penalizarea. Se vorbeste ca va fi de 40 de milioane euro, ca va fi de 60 de milioane euro. Sigur, nu vom recupera toti banii acestia, dar macar sa instituim un anumit mod de lucru, de responsabilitate. Celor care lucreaza cu fonduri europene le dam acest bonus, de 75%, si alte sporuri, dar ei trebuie sa stie ca daca le iau si munca trebuie sa fie pe masura. Nu numai acest spor de 75% il vor da inapoi. Vom vedea cum vom proceda”, a spus Sarbu.
Regulamentele europene prevad ca termenul limita pana la care trebuie incheiate platile catre agricultori este data de 30 iunie a anului urmator, respectiv 30 iunie 2008 pentru platile aferente anului 2007.
Dupa aceasta data, statul membru este penalizat cu un anumit procent din sumele ramase de platit, ceea ce inseamna ca o parte dintre subventiile platite dupa termenul limita nu mai sunt rambursate de UE. Dupa 1 octombrie, platile realizate sunt suportate integral de statul membru.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *