In Romania nu a fost inregistrat, pana in prezent, niciun deces cauzat de gripa cu virus A/H1N1, dar sunt sase cazuri severe, bolnavii, care sunt din Iasi, fiind ventilati mecanic, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel.
Acesta a precizat ca bolnavii, care sunt in stare grava, au peste 26 de ani, cinci dintre ei avand patologii asociate, respectiv diabet, bronhopneumonie obstructiva cronica (BPOC), hipertensiune arteriala si obezitate, iar al saselea are doar gripa cu virusul A/H1N1.
Secretarul de stat a precizat ca, in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 54 de cazuri noi, numarul total al bolnavilor ajungand la 1.519. El a aratat ca, din 26 noiembrie, vaccinul impotriva gripei noi va fi luat de la Institutul Cantacuzino si distribuit directiilor de sanatate publica.
Transportul va fi realizat cu masinile Jandarmeriei, intrucat acestea au sistem frigorific, putandu-se mentine, astfel, temperatura la 2-8 grade C, cat este necesar pentru pastrarea in siguranta a vaccinului. „Vorbim totodata despre un produs foarte scump, si nu ma refer la pret, ci la faptul ca ne va ajuta sa imunizam populatia impotriva gripei cu virus nou. Este pretios si de aceea il vom tine si la directiile de sanatate publica tot sub paza jandarmeriei”, a precizat secretarul de stat.
Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat, marti, la Galati, ca vaccinarea pentru persoanele adulte impotriva virusului A/H1N1 va incepe pe 26 noiembrie, vaccinul urmand sa ajunga in fiecare judet sub paza militarizata.