România a atras, într-un an, patru miliarde de euro din fonduri europene

5
199

România va atrage în acest an fonduri europene în valoare de 2,909 miliarde euro, prin intermediul programelor operaționale gestionate. În noiembrie și decembrie 2019, România a atras fonduri UE în valoare de 1,1 miliarde euro. Astfel, suma totală atrasă începând cu noiembrie 2019 se ridică la 4 miliarde euro, anunță Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat de presă.

Valoarea fondurilor europene atrase de România începând cu noiembrie 2019, de când am preluat coordonarea Ministerului Fondurilor Europene este semnificativă: 4 miliarde euro. Sunt fonduri care susțin dezvoltarea României prin investiții în infrastructură, în digitalizare, în educație și sănătate. În contextul crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19, am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanța spitalele și unitățile administrativ-teritoriale în lupta cu noul coronavirus. Și în alte domenii a fost accelerată atragerea fondurilor europene, motiv pentru la nivelul majorității programelor prin care România atrage fonduri în acest an sumele atrase vor fi mai mari decât cele previzionate. Banii europeni schimbă vieți!”, spune ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

În primii ani ai actualei perioade de programare, adică în perioada 2014-2016, nu au fost atrase sume din fondurile alocate pentru 2014-2020. În anii următori, 2017-2019, au fost atrase 1,94 miliarde euro/ an. Dacă sunt luați în calcul și primii ani ai perioadei de programare, atunci media sumelor atrase este de 973,87 milioane/ an, precizează reprezentanții ministerului.

Conform cifrelor prezentate de MFE, în cadrul tuturor programelor de finanțare din fonduri europene, sumele atrase au depășit sumele planificate. În cadrul Programului Operațional Capital Uman, era planificată suma de 504,5 milioane euro și a fost atrasă suma de 772 de milioane euro, adică un procent de 148% din valoarea planificată. Programul Operațional pentru Ajutorarea Defavorizate avea planificate 64 de milioane de euro și au fost atrase 78,5 milioane (122,6%). În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, la 778 de milioane de euro planificate, au fost atrase 1035 milioane euro (133%). Pentru Programul România-Bulgaria au fost planificate 18,5 milioane și atrase 34 milioane de euro (183%) iar Programul Operațional de Competitivitate a atras 91,2 milioane de euro față de 86 milioane planificate (105%).

Urmează Programul Operațional Regional (760 milioane euro), Programul Operațional Capacitate Administrativă (60 milioane euro), Programul Operațional Asistență Tehnică (50,1 milioane euro), Programul România-Serbia (14,67 milioane euro) și Programul România-Ungaria (30 milioane euro), realizate în procent de 100%.

5 COMENTARII

  1. Ia, mai incetati cu ticaloseniile si cu apararea ticalosilor hoti rosii! Veti vedea ca tara va progresa cu aceasta coalitie de dreapta. Ne bucuram ca scapam, incet, incet, de ciuma rosie.
    Primul semn ca va fi bine este dispartia lui Pop Gheorghe, militianul agramat de Racas @ nefasta, Pop Lucy, mare inspector scolar general!

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.