Cand scrii despre poetul si prozatorul Alex Teodoreanu-Pastorel, trebuie sa-ti inmoi pana, ca un epicurean in Hronicul mascariciului Valatuc si sa ridici paharul cu rubinul vin licuare de viata si voie buna, mai ales de la Murfatlar si Valea Calugareasca. Jurist de frunte, ca si fratele sau celebru avocat Ionel Teodoreanu se spune despre Pastorel ca a dus o viata plina de aventura amoroase cu scene ce amintesc de atmosfera Decameronului lui Bocacio.
Dar putin cunosc tragedia scriitorului jurist Alex Teodoreanu-Pastorel „locatar” al puscariilor comuniste. In insemnarile sale si multe citite in cafenelele de la Lido, Atene-Palace, Tic-tac, Carul cu bere, Cina si mai ales la Capsa, l-a asezat statornic pe scriitorul si poetul Alex Teodoreanu-Pastorel, in randurile intelectualilor potrivnici sovietizarii tarii.
Multe din epigramele lui Pastorel n-au putut fi publicate, dar ele s-au transmis oral si dupa moartea autorului survenita in martie 1964, dupa un stagiu „de cunoscator” al inchisorilor comuniste. Redau spre deliciul actualului cititor cateva epigrame ale lui Pastorel, putin cunoscute publicului larg. Constatand ca dupa 1945 legionarii s-au apropiat de comunisti, Pastorel la cafeneau Capsa, in cercul sau recita: „Capitane, nu fi trist, Garda merge inainte, prin Partidul comunit”. Si tot la Capsa, la o cafea „Maghiloman”, intre prieteni, toti literati si juristi, Pastorel dedica diviziei Tudor Vladimirescu creatia Anei Pauker si decimata la Debretin epigrama: „Din falnic vanator de munte/Mi te-ai facut Ana pandur/Intai ti-a-n fipt o stea in frunte/Si-apoi un debretin in cur”. PCR a incercat sa-i atraga pe scriitori si artisti creandu-le „case de creatii”, unde prin „operele” lor sa slujeasca noii oranduiri. Cele mai reunite „case de creatie”, unde scriitorii aveau conditii deosebite au fost la Snagov, Mogosoaia, Cumpatu la Sinaia si Pelisor. Pastorel Teodoreanu, prin epigramele sale isi batea joc de neputinta literara a unora care se considerau oameni de litere. „Voi creatori ai artei pure/Ce stati anume la padure/Sa fiti atenti cand va plimbati/Sa nu calcati in ce creati” Slugarnicia fata de Stalin a procomunistului bancher Petru Groza, ce contribuise la demolarea P.N.T. si la sovietizarea Romaniei, este incheiata de Pastorel Teodoreanu in epigrama: „Are cap patrat si dur/Pe muscali ii pupa-n cur/Si in „pasca mamii lui/A atins apoteoza/ Cine credeti ca-i acesta? Sa vi-l spun eu: Petru Groza!”
Atitudinea autrosovietica a scriitorului-jurist se vede si din epigrama „soldat rus, soldat rus/Te-au ridicat atat de sus/Ca sa te vada popoarele/Sau put picioarele?” Pentru curajul sau, pentru atitudinea sa anticomunista scrierile lui Pastorel merita sa fie reechitate si cunoscute publicului larg.