3 deputați sălăjeni din 4 au votat ca rezerva de aur a României să rămână la Londra

0
1164

Inițiativa legislativă prin care rezerva internațională de aur a României ar fi fost adusă în țară a fost respinsă definitiv marți, 27 aprilie, în Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat, în 2017, de social democrații Liviu Dragnea și Șerban Nicolae. Pentru respingerea proiectului au votat 173 de deputați, iar 131 s-au pronunțat în favoarea adoptării acestuia. Dintre deputații sălăjeni, Alin Prunean (USR PLUS), Seres Denes (UDMR) și Lucian Bode (PNL) au susținut respingerea inițiativei legislative, iar deputatul PSD Florian Neaga a votat împotriva respingerii acesteia.

În 2017, propunerea semnată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae a fost adoptată de Senat, apoi trimisă la Camera Deputaților care a fost for decizional în acest caz.

În prezent, România are rezerve de aur de circa 103 tone. Aproximativ 60% din această cantitate de aur, adică peste 61 tone, este depozitată la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României. Scopul rezervei de aur este de a ajuta România în cazul împrumuturilor externe, reprezentând o garanție a credibilității țării noastre.

Potrivit proiectului legislativ, BNR ar fi fost obligată să repatrieze circa 91% din aurul depozitat în străinătate, adică aproape 56 de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.